Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

     Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.Η επιλογή δεν έγινε τυχαία, αυτή είναι η μέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν  Άντερσεν. Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε κάποιο από τα παραμύθια του ,ακόμα κι αν δεν ξέρουμε ότι είναι δικό του.Το Ασχημόπαπο, η μικρή γοργόνα, ο μολυβένιος στρατιώτης και τόσα τόσα άλλα ακόμα...

      Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να σας μιλήσω για το αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο, αυτό που έχω διαβάσει περισσότερες φορές από κάθε άλλο και που τώρα το διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά.Σίγουρα το γνωρίζετε οι πιο πολλοί από σας.Είναι το "Καπλάνι  της βιτρίνας" της πολυαγαπημένης Άλκης Ζέη.

   Όπως βλέπετε το βιβλίο μαρτυρά και την ηλικία του και το πόσα έχει περάσει ....
Με έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην όμορφη Σάμο, έχω κάνει παρέα με τις μικρές ηρωίδες κι έχουμε κοιτάξει με δέος το καπλάνι μέσα στη βιτρίνα του.
     Ως εδώ όλα καλά και τίποτα άξιο λόγου θα μου πείτε. Ώσπου πριν από λίγο καιρό πήρα να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο της Άλκης Ζέη τα "Σπανιόλικα παπούτσια".Ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό που απευθύνεται σε μεγάλους αναγνώστες.

 
     Εκεί λοιπόν, στην ιστορία "Το καπλάνι της Σάμου" αφηγείται την αληθινή ιστορία του καπλανιού. Δε θα σας την πω ,να τη διαβάσετε. Ένα  μόνο θα σας πω: ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΖΕΙ!!!!
    Και όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα πια βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Παλαιοντολογίας  Μυτιληνιών Σάμου και μπορεί να το δει όποιος επισκεφθεί το Μουσείο, αλλά και εδώ στην ιστοσελίδα του .
     Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια Σαμιώτισσα στην παρέα για να μας πει περισσότερα.

Καλό βράδυ  και αύριο μην ξεχάσετε να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί με τα παιδιά σας  .


CONVERSATION

24 σχόλια:

  1. Νικουλι ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ,Διαβαστερό (όχι μόνο λόγω της ημέρας), αισιόδοξο & ελπιδοφόρο(γιατί κάθε βιβλίο ανοίγει πόρτες μυαλού).Πολύ ωραία η ξενάγηση στη Σάμο, όσο για την Αλκη Ζέη, δεν νομίζω οτι χρειάζεται την δική μου προώθηση.Ποιός δεν έχει διαβάσει βιβλία της;;;Αγαπημένη.
    Φιλάκια πολλά γλυκειά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκη μου καλό μήνα!! Σόρυ που σε ξεγέλασα με τις δήθεν λαμπάδες μου, χαχα ...Πάντα τόσο αθώα και καλοπροαίρετα να είναι τα ψέματα που ακούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ.ΔΕΝ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΦΟΒΙΣΤΙΚΟ.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ-ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαρά μου ανταποδίδω τις ευχές και συμφωνώ με όσα λες!

    Αχ , Ανεράιδα και του χρόνου να μας ξανακοροιδέψεις!

    Μeanen ,φοβιστικό λες ε; Κρίμα κι εγώ το φανταζόμουν επιβλητικό αλλά γλυκό με κάποιο τρόπο. Δεν έχει περάσει λίγες περιπέτειες κι αυτό και σε εποχές δύσκολες... Αλήθεια έχει πράγματι διαφορετικό χρώμα μάτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα Νίκη μου!!!
    Τι μου θύμισες τώρα... Είναι ένα απ' τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία. Ούτε εγώ ξέρω πόσες φορές το είχα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη... τελικά το αγόρασα κιόλας

    Πολλά φιλιά, καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οτιδήποτε έχει σχέση με βιβλίο, με ξεσηκώνει με ανατριχιάζει με ταξιδεύει!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα, Νίκη μου.

    Τα παιδικά βιβλία είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν αξιόλογα βιβλία που και μαθαινουν κάτι στα παιδιά και ταξιδεύουν τη φαντασία τους. Επειδή βλέπω πως σου αρέσει αυτή η συγγραφέας, ένα από τα βιβλία της Α.Ζέη που μου άρεσε πολύ είναι "η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της". Κάποια στιγμή διαβάστε το με τα παιδιά (γύρω στα 12 όμως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν το έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο (το είχα μόνο ακουστά)και δεν ήξερα καν τι είναι το καπλάνι! έψαξα πριν λίγο την ιστορία και συνειδητοποίησα ότι..είναι ένα καημένο βαλσαμωμένο ζώο, που το είχαν "βασανίσει" άνθρωποι! :S πφφφ....ίσως η ιστορία να είναι καλή τουλάχιστον! ;) ο άντερσεν, αγαπημένος! ήθελα να κάνω και εγώ αντίστοιχη ανάρτηση! ^_^ πάω πάω! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένη η Άλκη Ζέη, πριν από έξι χρόνια περίπου είχε έρθει στην πόλη μας τέτοια μέρα, και συνάντησε τα παιδιά του ενός δημοτικού σχολείου. Ο ανηψιός μου που ήταν τότε στην έκτη τάξη τής πήγε να του υπογράψει το βιβλίο της "Η Κωνσταντίνα κι οι αράχνες της". Πρόσφατα το δάνεισε στην κόρη μου που είναι 14. Μεγαλώσαμε εμείς μαζί της, σειρά έχουν τα παιδιά μας. Εγώ αγαπούσα πολύ τον Πέτρο και το μεγάλο του περίπατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ κ εγώ λατρεύω τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!!!
    Το άλλο βιβλίο δε το ξέρω καθόλου...λυπάμαι..αλλά ούτε το καπλάνι ξέρω!
    Είμαι άσχετη!!!Να έχεις έναν όμορφο μήνα!!!!!
    Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. poly oraio to proto vivlio!to eixa diavasei otan imoun mikri k pragmatika to eixa euxaristithei poly! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Painter και κουβαράκι ευχαριστώ.Καλό μήνα και σε σας!

    Χρυσούλα το έχω διαβάσειτο βιβλίο και το έχω χαρίσει στα ανίψια μου που είναι μεγαλύτερα.Αργοτερα θα το διαβάσουμε και μαζί με τα δικά μου...

    Ιωάννα μου τώρα ανακάλυψα κι εγώ την ιστορία που λες.Στο βιβλίο δεν υπάρχουν αυτά είναι τόσο αυθεντικά παιδικό ωστε να το λατρευουν μικροί-μεγάλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάγδα μου πολύ θα ήθελα να τη γνώριζα από κοντά κι εγώ.Ξέρω ότι παρά την ηλικία της επισκέπτεται σχολεία σ'όλη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ ,αλλά οι θέσεις είναι λίγες και πρέπει να γίνει αίτηση από τους δασκάλους κάθε σχολείου που θα αναλάβουν και την προετοιμασία...

    Κουνελάκι καλό μήνα, αν το διαβάσεις θα το λατρέψεις!

    Vally μου συμφωνούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπεροχες πληροφορίες και αγαπημένο βιβλίο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο το είχα διαβάσει στην 5η δημοτικού θυμάμαι και με είχε μαγέψει...Υπέροχη μορφή η Αλκη Ζέη δεν γεννιούνται τέτοιες γυναίκες κάθε μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοίτα σύμπτωση,το καπλάνι της βιτρίνας είναι και το δικό μου αγαπημένο παιδικό βιβλίο.Τόσο αγαπημένο που το έχω χρόνια και το διάβασαν και τα παιδιά μου.Τα σπανιόλικα παπούτσια δεν τα έχω διαβάσει,αλλά αφού το λες θα το κάνω γιατί η Άλκη Ζέη έχει το χάρισμα μέσα από τη γραφή της να σε κάνει να νιώθεις πάλι παιδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νικη να εισαι καλα που εβαλες αυτην την αναρτηση
    η Αλκη Ζεη ειναι η αγαπημενη οχι μονο των παιδιων μου -που δεν ειχαν αφησει βιβλιο για βιβλιο της αδιαβαστο - αλλα και δικη μου
    σε ξεκουραζει το διαβασμα των βιβλιων της
    καλο μηνα να εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. είναι αρκετά όμορφο να ανακαλύπτεις μέσα από τα βιβλία..

    όμορφη η παρουσίαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νίκη μου πολύ όμορφη ανάρτηση..
    Είδα μια εκδήλωση για το ίδιο θέμα- αφιέρωμα.
    Είναι σπουδαίος σύντροφος το βιβλίο, μόνο άν η σχέση αυτή ξεκινήσει από νωρίς..
    Υπήρξα πολύ τυχερή γιατί γεννήθηκα σ ένα σπίτι γεμάτο βιβλία που έγιναν φίλοι μου και εξακολουθούν να είναι οι πιο πιστοί για πάντα..
    'Φιλιά Νίκη μου
    (κάτι σου στέλνω..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα!! Είδα το σχόλιο που άφησες στην κουζίνα μου, ενθουσιάστηκα και είπα να ανταποδώσω την επίσκεψη. Η χθεσινή σου ανάρτηση είναι πανέμορφη, αλλά οι εκπλήξεις που κρύβει αυτή εδώ, με εντυπωσίασαν πραγματικά:
    2 Απριλίου τα γενέθλιά μου (το γνωρίζεις πλέον :)))
    Είμαι από τη Σάμο!!
    Η μισή σου ανάρτηση αναφέρεται στην ημερομηνία της γέννησής μου (άντε και αυτουνού του ...Άντερσεν) και η άλλη μισή στον τόπο καταγωγής μου...
    Δε θα συμφωνήσω μόνο, για το χαρακτηρισμό "τρομακτικό" που αποδόθηκε στο βαλσαμωμένο καπλάνι!
    Μάλλον φοβισμένο θα το χαρακτήριζα..
    Χάρηκα για τη γνωριμία κι ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σας ευχαριστώ όλες για τα καλά σας λόγια!


    Ρεγγίνα συμφωνώ απόλυτα με όσα λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιώργο καλώς όρισες στο σπιτάκι μου. Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρουσα την ανάρτησή μου.
    Για το καπλάνι έχεις δίκιο,πραγματικά δείχνει περισσότερο φοβισμένο παρά απειλητικό...
    Ευχαριστώ για τη φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top