Ζάκυνθος, μέρος δεύτερο

        Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στο όμορφο νησί του Ιονίου.
    Στο μεταξύ τα σχολειά άνοιξαν και υποδέχτηκαν τα παιδάκια μας, από φέτος μάλιστα έχουμε και μαθήτρια γυμνασίου στην οικογένεια! Οι δάσκαλοι ήταν εκεί, μας περίμεναν με ένα χαμόγελο, πάρα  τα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν κι αυτοί, όπως όλοι μας άλλωστε. Μακάρι, Θεέ μου, να τα καταφέρουμε και να μη φορτώσουμε τα δικά μας βάρη στους παιδικούς ώμους...


    Ωστόσο η γνώση δε βρίσκεται μόνο μέσα στις σχολικές αίθουσες, μπορούμε να την αναζητάμε ακόμα και στις διακοπές. Εκεί τα παιδιά τη δέχονται απλά, σαν παιχνίδι και μαζί τους κάτι μαθαίνουμε κι εμείς. Στη Ζάκυνθο δυο πράγματα προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε λίγο παραπάνω, το περιβάλλον και την ιστορία της.
    Ποιος δεν έχει ακούσει για τη χελώνα καρέτα καρέτα κι ότι επιλέγει τις παραλίες του νησιού για να αφήσει τα αυγά της; Όλοι το ξέρουμε, όπως, ίσως, και το ότι η ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Λαγανά είναι Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και προστατεύεται. Από κοντά η αλήθεια είναι ότι δε μοιάζει και τόσο ...προστατευμένη αλλά ευτυχώς είναι απέραντη κι έτσι... όλοι χωράνε. Από την πόλη του Λαγανά ίσα που περάσαμε, φύγαμε τρομαγμένοι από τη βαβούρα και την κακογουστιά της τουριστικής "ανάπτυξης". Στην άκρη του κόλπου όμως βρήκαμε την παραλία του Γέρακα, έναν επίγειο παράδεισο. Πριν ακόμα μπούμε διαβάσαμε σχετικά:

 
  Ύστερα την αντικρίσαμε από ψηλά....


 .... κι όταν  φτάσαμε στην αμμουδιά της αρχίσαμε να μετράμε φωλιές χελωνών. Ανάμεσά τους  άσπρα κρινάκια της άμμου.


     Εκεί κοντά στην παραλία βρήκαμε και το κέντρο διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, ένα χώρο πανέμορφο, με πολύ ενημερωτικό υλικό και με μεγάλα ενυδρεία με ψάρια, χελώνες, οστρακοειδή κ.α.  που εντυπωσίασαν τα παιδιά. Στην αυλή είχε και γωνιά δημιουργικής απασχόλησης με ζωγραφιές και κατασκευές. Κι όλα αυτά δωρεάν, χωρίς είσοδο.






   Στην άλλη άκρη του νησιού συναντήσαμε άλλη μια ευχάριστη έκπληξη. Το πέτρινο πάρκο Ασκός. Εκεί ένα μεγάλο ορεινό κτήμα έχει διαμορφωθεί και φιλοξενεί πολλά είδη ζώων, οικόσιτα ζώα από την Ελλάδα και από άλλες γωνιές του πλανήτη, και άγρια. Τριγύρω πολλές πέτρινες κατασκευές άλλες καινούριες κι άλλες που μετρούν εκατονταετίες, όπως οι δεξαμενές για τα βρόχινα νερά, σκαλισμένες μέσα στους βράχους. Πάντως την καρδιά μας έκλεψαν τα ελάφια ("Να πάρουμε κι εμείς ένα;")που τριγυρνούσαν ανάμεσά μας- τα ταϊσαμε και τα χαϊδέψαμε και τα ρακούν ( "Σαν τον Κλυν της Κάντυ, ε, μαμά;)! Όλα αυτά γύρω από ένα κυκλικό μονοπάτι με μήκος γύρω στο ενάμισι χιλιόμετρο.







     Μάγεμα η φύσις κι όνειρο... Πώς να μην εμπνεύσει μεγάλους ποιητές; Κι οι ποιητές βρίσκονται ακόμα εδώ, στο μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων αναπαύονται ο Εθνικός μας ποιητής κι ο Ανδρέας Κάλβος, μέσα σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Στην είσοδο δίπλα υπάρχει ακόμα κι ένα κομμάτι από τον κορμό του δέντρου κάτω από το οποίο, στο λόφο του Στράνη, γράφτηκε ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν... Είναι συγκλονιστικό να μπορείς να αγγίξεις την ιστορία σου...



    Πολλά σημεία του τόπου δένονται με τη νεότερη ιστορία αυτής της χώρας. Όπως ο Άι Γιώργης των Φιλικών. Εδώ ήταν που έδωσε τον όρκο του στη Φιλική Εταιρία κι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται τώρα στο Μεταβυζαντινό μουσείο.

    Η αλήθεια είναι πως όλοι εμείς εδώ στην "αντίπερα όχθη" ανέκαθεν μακαρίζαμε τους Επτανήσιους που "δε γνώρισαν τουρκικό ζυγό". Μια μικρή ματιά όμως στην ιστορία τους δείχνει πως ίσως τα πράγματα να μην ήταν ακριβώς έτσι. Δυνάστες πέρασαν κι από δω, δυνάστες σκληροί που εναλλάσσονταν ίσως για λίγο φέρνοντας την ελπίδα στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, πριν αυτοί βρεθούν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Ανισότητες μεγάλες, φτώχεια και καταπίεση από ξένους κι από "δικούς". Δυο κόσμοι διαφορετικοί, ο λαός και το libro d' oro, ούτε στον ίδιο χώρο δε συναθροίζονταν. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες άνθισαν αγώνες για ένα καλύτερο αύριο, για δημοκρατία και για ένωση με την πατρίδα. Με φωτιά και με με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί...
   Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση εκείνης της εποχής μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο Αγγέλικα η μαντενούτα, της Ελένης Κεκροπούλου, που αναφέρεται στη ζωή της μητέρας του Διονύσιου Σολωμού και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Παρά τον όγκο του είναι ευκολοδιάβαστο.


   Κλείνοντας σας χαιρετώ με τους στίχους του Ανδρέα Κάβου, έτσι για να θυμηθούμε ότι τίποτα ποτέ δε χαρίζεται, όλα κατακτώνται...

 « Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγό δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»


CONVERSATION

23 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και το δεύτερο μέρος της ανάρτησης για το Τζάντε μας..μας τιμάς..υπέροχες και οι φωτογραφίες σου..το βιβλίο της Κεκροπούλου ''Αγγέλικα''το διάβασα πέρυσι που μου το δώρισαν και με είχε συγκλονίσει με τις άγνωστες πτυχές για τη μητέρα του εθνικού μας ποιητή!!μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι συγκλονιστική η ζωή της, πραγματικά, όπως και όλη εκεινη η εποχή. Κι ομολογώ ότι εγω ως τώρα δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για την ιστορία των Επτανήσων.
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    2. "Εκείνη η εποχή" κορίτσια,έστω κι αν την έχουμε ωραιοποιήσει εκ των υστέρων,ήταν πολύ σκληρή, ειδικά για τις γυναίκες!
      Και ναι, μπορεί να μην είχαμε Τουρκική κατάληψη,αλλά ο κάθε κατακτητής έχει τις δικές του μεθόδους και ιδιαιτερότητες επιβολής.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την ανάρτηση! Καλή εβδομάδα Νίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί όμορφα!
    Και με αυτό το δεύτερο μέρος της ξενάγησης, νιώθω να ερωτεύομαι τη Ζάκυνθο, ακόμα περισσότερο!
    ;-)
    Φιλάκια!
    Όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και της αξίζει Γιάννα μου!
      Φιλιά πολλά, να περνάς όμορφα!

      Διαγραφή
    2. Ε, άμα είναι θέμα έρωτα,μην το καταπιέζεις,αφήσου ελεύθερη να τ απολαύσεις...Σε(σας) περιμένει!!

      Διαγραφή
  4. Πανέμορφη η Ζάκυνθος, Νίκη! Την έχουμε επισκευθεί πολλές φορές και κάθε φορά, έχει να μας δείξει κάτι διαφορετικό. Κάνατε ωραίες διακοπές, γνωρίζοντας συγχρόνως, τις ομορφιές και την ιστορία της πατρίδας μας. Και του χρόνου.
    Καλή σχολική χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου έχεις δίκιο, μια επίσκεψη ποτέ δε φτάνει για να γνωρίσεις ένα μέρος. Και για μας ήταν η δευτερη φορά που πήγαμε και μου φάνηκε πολύ διαφορετική από ότι τη θυμόμουν.
      Καλή χρονιά και σε σας!

      Διαγραφή
  5. Στην προηγούμενη ανάρτηση Νικούλι, διάβασα στα σχόλια οτι είχα μονοπωλήσει πολλά απο τα σχολια,χωρίς να το δικαιούμαι. Οι εξερευνήσεις απόλυτα προσωπικές και διαβασμένες απο πριν.
    Τίποτα δεν αφήνεις στην τύχη και χαίρομαι που και τα παιδιά ακολουθούν αυτό το παράδειγμα.
    Οι ανακαλύψεις σας, η φωτογραφική τους απεικόνιση, οι παραπομπές, οι προτάσεις,αξίζουν να μπουν σ ε Τουριστικό οδηγό!
    Σ ευχαριστούμε γι αυτή την τιμητική παρουσίαση.
    Φιλάκια πολλά

    Υ.Γ. Κρίμα που δεν θα μπορέσεις να μείνεις την άλλη Κυριακή,έστω όμως και το Σάββατο πέρασε μία βόλτα που θάμαστε όλες μαζεμένες εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως το δικαιούσαι, ακόμα και για το ότι ήσουν η υπόσεινήδητη αφορμή για αυτό το ταξίδι- από πέρυσι, θυμάσαι;
      Στην τύχη δεν αφηνω τιποτα απλά γιατί η μιση χαρα του ταξιδιού είναι η από πριν ονειροπόληση και προετοιμασία.
      Τώρα, αν ξέρεις κανένα που να φτιάχνει οδηγούς, δεχόμαστε προτάσεις για συνεργασία, χα,χα!
      Φιλάκιαααα!!!!

      υγ: Μακάρι να μπορέσω, αλλά χλομό το βλέπω...

      Διαγραφή
  6. Είναι πράγματι μια κούκλα (και) η Ζάκυνθος!! Μελωδική, τρυφερή, ρομαντική!
    Από τις καλύτερες ξεναγούς , με μοναδικές φωτογραφίες και υπέροχα κείμενα!!
    Και του χρόνου να'σαι καλά, Νίκη μου!!
    ΥΓ Για προσπάθησέ το για το Σάββατο!!!!Please!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ θα είσαι εκεί Πέπη μου; Αχ, μακάρι να τα καταφερω!
      Έχεις απόλυτο δίκιο για το νησί!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Νίκη μου!!Καλή εβδομάδα!!!!
    Πανέμορφο νησί η Ζάκυνθος!!!
    Οι φωτογραφίες σου,μού έφεραν πολλές αναμνήσεις!!
    Η μητέρα μου,ήταν από τήν Ζάκυνθο!!
    Σού εύχομαι νά ξαναπάς!!!Σίγουρα πέρασες υπέροχα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο !! Εξαιρετική η ξενάγηση στην Ζάκυνθο!!!Απόλαυσα τις φωτογραφίες και τα κείμενα που τις συνόδευαν!Σημείωσα και για το βιβλίο ,κάποια στιγμή θα το αγοράσω!!Καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στην *μαθήτρια του Γυμνασίου*και στα μικρότερα σας!!Φιλάκια πολλά από την βροχερή Κομοτηνή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νίκη μου, είχα την τύχη να γνωρίσω τη Ζάκυνθο αφού η κόρη μου υπηρέτησε εκεί για ένα χρόνο. Έχω να πω μόνο καλά λόγια και για τους Ζακινθυνούς αλλά και για το ίδιο το νησί. Εύχομαι να είστε καλά και να ξαναπάτε! Καλή χρονιά και στα παιδάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφα Νίκη μου! Συγκινούμαι γιατί με διαφορά λίγων ημερών ήμουν κι εγώ εκεί. Πόσα κοινά μας ενώνουν στη μπλογκογειτονιά τελικά! Και του χρόνου! Πολλά φιλιά! ¸.•°✿✿⊱彡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη αυτή η παραλία,παρθένα σκέτη απόλαυση από τις ωραιότερες που έχω επισκεφτεί!!!!!!!!!!!
    Μία φορά πήγα στη Ζάκυνθο αλλά μου έχει μείνει αξέχαστη!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά εκανες και συνεχισες την ξεναγιση σου..Νικη μου... στην ομορφη Ζακυνθο.. να την ζηλέψουμε να παμε να την δουμε απο κοντα τα τόσο ομορφα της..γετονιες και ακρογιαλιες..της!!! καλή σχολική χρονια στα παιδιά...φιλακια πολλα κορίτσι μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΩΡΑ σε..ανακάλυψα!καλή εβδομάδα! θα επανέλθω, αφου περιδιαβώ πολλά όνειρα........σου!
    φιλια πολλά!!!βρηκα τη διευθυνση μ,α πού αλλου? Χα χα!αλλαζουμε το δευτερο χ!ΦΙΛΙΑ!ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top