Αιώνια πόλη

     Αιώνια πόλη, πώς αλλιώς να τη χαρακτηρίσεις; Αιώνια θα την έχουμε στην καρδιά μας! Πέντε μέρες  περάσαμε κοντά της αυτό το καλοκαίρι και θα είναι αυτές οι μέρες, αυτές οι στιγμές κι οι εικόνες που θα φωτίζουν και τις πιο δύσκολες μέρες του χειμώνα που έρχεται...
  
Όταν κοιτάς από ψηλά..
   Το ιστορικό κέντρο της πόλης αγκαλιάζουν τα Αυρηλιανά τείχη, διατηρημένα σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι μια περιοχή που όπου κι αν σταθείς, όπου κι αν κοιτάξεις αντικρίζεις την ομορφιά και θες να την αποτυπώσεις. Ξεκινάμε τη βόλτα μας από το Καπιτώλιο, από εδω που διοικούνταν η πόλη από την αρχαιότητα και σήμερα ακόμα εδώ βρίσκεται το δημαρχείο και τα δημοτικά μουσεία. Η σκάλα, η πλατεία κι οι προσόψεις των κτηρίων είναι διαμορφωμένες από τον Μιχαήλ Άγγελο και ο χρόνος έμεινε εκεί...

Στο βάθος το θέατρο του Μάρκελου

Το δημαρχείο


   Ο λόφος του Καπιτωλίου γειτονεύει με τη Ρωμαϊκή Αγορά κι από εκεί βλέπουμε ένα κομμάτι της, αρχαίους ναούς και την αψίδα του Τίτου.


   Κατεβαίνοντας συνεχίζουμε για το Κολοσσαίο, το μεγάλο αμφιθέατρο που αρχισε να χτίζεται περίπου το 70 μΧ. στον τόπο που ο Νέρωνας είχε φτιάξει τη χρυσή Οικία του, συγκεκριμένα στον κήπο και στο σημείο που είχε τη μικρή τεχνητή του λίμνη (!). Οι διάδοχοί του προτίμησαν να σβήσουν από τα μάτια του λαού το προκλητικά πολυτελές κτίσμα, το έθαψαν, αποξήραναν τη λίμνη κι έφτιαξαν το λαμπρό αμφιθέατρο των Φλαβίων όπου άρχοντες και λαός διασκέδαζαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι και ζώα μαρτυρούσαν και θανατώνονταν... Εξαίσιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, λαβωμένο όμως τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, όταν του αφαιρούσαν οικοδομικά υλικά για να χτίσουν εκκλησίες.



    Ακριβώς δίπλα η αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, με πανέμορφα ένθετα γλυπτά, παλαιότερα της εποχής της.


     Για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την εποχή της αρχαίας Ρώμης επιλέξαμε να μην επισκεφθούμε μέσα το Κολοσσαίο αλλά να πάμε στο αρχαιολογικό μουσείο ( για την ακρίβεια στο ένα από τα τέσσερα παραρτήματά του). Δυστυχώς όσα μππορεί κι όσα θέλει να δει κανείς εδώ είναι τόσα πολλά που τέτοια διλήματα αντιμετωπίζει συνέχεια. Δεν ξέρω τι χάσαμε, πάντως το παλάτσο Μάσιμο μας αντάμειψε και μας  κράτησε πολλές ώρες κοντά του Στο υπόγειο έχει μια μεγάλη συλλογή νομισμάτων από τα αρχαία χρόνια ως το ευρώ και κάποια κοσμήματα. Ανεβαίνοντας, οι δυο όροφοι είναι αφιερωμένοι στην ελληνορωμαϊκή γλυπτική, με πολλά αγάλματα αλλά και σαρκοφάγους κα. Το μόνο θέμα που είχαμε εδώ είναι ότι δεν υπήρχαν δίπλα σε όλα τα εκθέματα ταμπελάκια με πληροφορίες στα αγγλικά, μόνο στα πιο μεγάλα και σημαντικά.




Ο  κοιμισμένος ερμαφρόδιτος


 Στον τελευταίο όροφο υπάρχει μεγάλη συλλογή ρωμαϊκά μωσαϊκά και τοιχογραφίες που δε μπορώ να περιγράψω την ομορφιά τους. Έχουν μεταφερθεί από ρωμαϊκές επαύλεις, άλλωστε και πολλά από τα γλυπτά που είδαμε πριν κοσμούσαν κάποτε τους κήπους τους.







   Ένα ολόκληρο δωμάτιο, και οι τέσσερις πλευρές, έχουν μεταφερθεί σχεδόν ανέπαφες από την οικία της Λιβίας- συζύγου του Αυγούστου και μητέρας του Τιβέριου- που βρισκόταν έξω από την πόλη. Μπαίνεις μέσα και σε μαγεύουν, είναι σα να μπήκες σ' έναν κήπο ή μάλλον στον παράδεισο...





     Εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μνημείο είναι και το Πάνθεον, ο κυκλικός ρωμαϊκός ναός που μετατράπηκε σε χριστιανικό κι έτσι έχει διατηρηθεί ανέπαφος! Εκπληκτικός ο τρούλος του, που αν είχε άλλο ένα όμοιο κομμάτι από κάτω θα σχημάτιζε μια τέλεια σφαίρα που μόλις θα άγγιζε το έδαφος. Ο φεγγίτης -το μάτι- στην κορυφή έχει 9 μέτρα διάμετρο και είναι κενός, δεν έχει καν τζάμι! Κι όταν βρέχει; ρωτήσαμε οι αφελείς. Α, τίποτα, τα νερά απομακρύνονται αμέσως με την κλίση που έχει το μαρμάρινο δάπεδο...  Στον πρόναο οι γιγάντιες γρανιτένιες κολώνες έχουν έρθει από την Αίγυπτο κι οι ορειχάλκινες πόρτες έχουν διατηρηθεί από τα αρχαία χρόνια.




Εδώ βρίσκονται οι τάφοι Ιταλών βασιλέων και του ζωγράφου Ραφαήλ.


    Σε κάθε δρόμο και γειτονιά ξεπροβάλλουν εκκλησίες με απίστευτη μεγαλοπρέπεια και όλες κρύβουν αμέτρητα έργα τέχνης στα κλίτη και στα παρεκκλήσια τους. Η συμβουλή που πήραμε φεύγοντας " όπου δείτε εκκλησία μπείτε" ήταν σοφή. Προσοχή μόνο, εδώ οι κανόνες ευπρεπούς ενδυμασίας τηρούνται αυστηρά!
    Μπαίνουμε στην εκκλησία του αγίου Ιγνατίου Λογιόλα που μπροστά του έχει τη μικρή , κουκλίστικη ομώνυμη πλατεία. Η προοπτική που έχει η οροφογραφία με τον θρίαμβο του αγίου Ιγνατίου είναι μοναδική , την κοιτάς και νιώθεις να ανεβαίνεις προς τον ουρανό! Επίσης ο τρούλος είναι μια ψευδαίσθηση, είναι ζωγραφισμένος στο απόλυτα επίπεδο ταβάνι.









   Κοντά στο Πάνθεον βρίσκεται κι ο άγιος Λουδοβίκος των Γάλλων, εκκλησία γνωστή για τα τρία έργα του ζωγράφου Καραβάτζιο που φιλοξενεί και έχουν θέματα από τη ζωή του αγίου Ματθαίου.






    Μια γεύση από τη ζωή τόσο των Ρωμαίων όσο και των πρώτων Χριστιανών μας έδωσε η επίσκεψη στις κατακόμβες της Αγίας Δομιτίλλας. Εδώ δεν ήταν τόπος που κρύβονταν οι πιστοί, ήταν ένας τρόπος ταφής που υιοθέτησαν από τους Ρωμαίους για να κερδίσουν καλλιεργήσιμο έδαφος στην επιφάνεια, αλλά και τόπος προσκυνήματος αφού υπήρχαν λείψανα μαρτύρων. Το μνημείο περιλαμβάνει μια ημιυπόγεια βασιλική εκκλησία και 17 χιλιόμετρα δαιδαλώδεις στοές με 150.000 τάφους λαξευμένους στα τοιχώματα. Θέλω να σας ομολογήσω ότι εκεί κάτω ζορίστηκα πολύ, δεν έχει και τρόπο να γυρίσεις πίσω κι ούτε και μπορείς χωρίς οδηγό. Αυτό που με πείραξε περισσότερο δεν ήταν τόσο το αίσθημα κλειστοφοβίας όσο οι αμέτρητοι μικροσκοπικοί τάφοι...





Ο μυστικός Δείπνος, από τις λίγες απεικονίσεις που έχουν σωθεί πριν την εικονομαχία

   Στο τέλος της διαδρομής σώζεται ένα τμήμα ρωμαϊκού δρόμου, μαζί με ένα κτίσμα και ένα πηγάδι για να πίνουν νερό οι διαβάτες.





                         .................... Συνεχίζεται ....................

CONVERSATION

38 σχόλια:

  1. Καλημέρα Νίκη! Χτύπησες ευαίσθητη φλέβα, γιατί η Ρώμη ίσως και να είναι η αγαπημένη μου πόλη για να επισκέπτομαι. Δεν είναι πραγματικά υπέροχη;;;; Ευχαριστούμε για το πλούσιο φωτορεπορτάζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι; Τι να πω;
      Το σίγουρο είναι ότι έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς, με την πρώτη ευκαιρία θα ξανασυναντηθούμε...
      Καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  2. καλημερα καλη μου!
    καλη εβδομαδα να εχεις!
    να περνας παντα ομορφα ευχομαι!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες σου Νίκη μου!!Απόλαυσα τήν βόλτα στήν πανέμορφη Ρώμη!!
    Καλή εβδομάδα!!Καλό Φθινόπωρο!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχες φωτογραφίες Νίκη μου μας ταξίδεψες πολύ όμορφα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο και αγαπημένο ταξίδι!!!!!!!!!! Φανταστικές φωτογραφίες και πολύ καλή ξενάγηση... περιμένουμε και την συνέχεια!!!! Πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι πως όσοι έχουν γνωρίσει αυτή την πόλη την έχουν αγαπήσει Βίκυ μου -μερικοί και χωρις να την έχουν δει κι από κοντά, όπως εμεις πριν πάμε.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Είναι μια πόλη που την ερωτεύεσαι και χαίρομαι που βλέπω τόσες φωτογραφίες !!!!!Καλά κάνατε και πήγατε αυτή η πόλη δεν χορταίνεται ποτέ!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τυχεροί όσοι μπορουν και πανε σε τετοια πραγματικα ενδιαφέροντα μερη όπως η Ρώμη τουλαχιστον μια φορα στην ζωή σου πρεπει να παει και εσύ Νίκη μου ήσουν απο τους τυχερούς να γεμίσεις τα ματια και τουν νού με τόσες όμορφιες ...πολύ καλά εκανες και πήγες και σε ευχαριστούμε που μας ξενάγισες σε τόσο ομορφα μνημεια..θα περιμενουμε την συνέχεια για όσους δεν έχουμε .πάει.. να έχεις μια ομορφη εβδομαδα .. φιλακιααααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Ρούλα μου, όπως έχουν πια τα πράγματα πρεπει να νιώθουμε τυχεροί αν καταφέρνουμε κάτι που παλιότερα ήταν αυτονόητο. Ωστόσο πάντα μπορούμε να ονειρευόμαστε και να το παλεύουμε, τέτοια μέρη το αξίζουν.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Μου ξύπνησες όμορφες αναμνήσεις από την Αιώνια πόλη, Νίκη μου!! Ομως την είχα επισκεφθεί στα πλαίσια ενός συνεδρίου, και είχα μόνο δύο ημέρες ελεύθερες....τι να πρωτοδώ???
    Πολύ θα ήθελα να ξαναπάω κάποια στιγμή....
    Υπέροχη η ανάρτησή σου... περιμένω και την συνέχεια!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου, όντως δυο μέρες είναι λίγες αλλά πιστευω αρκετές για να... σου ανοίξουν την όρεξη για την επόμενη φορά, που εύχομαι να είναι σύντομα!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  9. Χωρίς αμφοβολία περάσατε υπέροχα, Νίκη μου! Η Ρώμη θα μπορούσε να πει κανείς, είναι από τις ιδανικές πόλεις όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα σωρό εκθέματα! Οι πέντε ημέρες σίγουρα δεν ήταν αρκετές! Σου εύχομαι να ξαναπάτε σύντομα!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει να δεις πάρα πολλά κι ο χρόνος ποτέδε φτάνει. Να καταλάβεις στην πινακοθήκη της βίλλας Μποργκέζε απαιτήται κράτηση τουλάχιστον δυο μήνες πριν!
      Μακάρι να τα ξαναπούμε σύντομα κι εύχομαι να είναι μέσα σ' ενα χειμωνιάτικο σκηνικό.
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  10. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Νίκη.
    Απολαυστικό το ταξίδι στην Αιώνια πόλη, όπως πολύ σωστά την ονομάζεις και πολύ δίκαια κουβαλάει πάνω της αυτό το όνομα. Και η παρουσία όπως μας την δίνεις είναι υπέροχη.
    Εύχομαι πάντα τέτοια να απολαμβάνεις.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ντένη μου! Δίκαια, βέβαια, η πόλη έχει κερδίσει αιώνες τώρα το θαυμασμό όσων τη γνώρισαν αλλά και το χαρακτηρισμό Αιώνια πόλη.
      Καλημέρα -μάλλον εκεί θα είναι πρωί!

      Διαγραφή
  11. Τελικά οταν κάτι το επιθυμείς πολύ (πόσο μάλλον που ήταν Χ4) το σύμπαν συνωμοτείνα το ζήσεις!!!
    Νικούλι χάρηκα την ανάρτησή σου, χάρηκα που τ όνειρο έγινε πραγματικότητα και είμαι σίγουρη οτι σαν όνειρο θα νομίζετε για καιρό οτι το ζήσατε
    Πιστεύω οτι θα με δικαίωσες...
    Φιλάκια άπειρα και περιμένω τη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν όνειρο, δε λες τίποτα! Και σε δικαίωσα με το παραπάνω. Όχι ότι είχα αμφιβολίες. Οι μεσογειακοί λαοί και πολιτισμοί με γοήτευαν πάντα όσο και οι τόποι γύρω από τη μεγάλη μας λίμνη.
      Και τα όνειρα συνεχίζονται -αλλωστε δεν κοστίζουν τίποτα. Ποιος ξέρει;
      Φιλιά πολλά από όλους!

      Διαγραφή
  12. Αχ!!! Νικάκι μου, αυτή η πόλη μας στιγμάτισε κι εμείς κι ελπίζουμε κάποτε να την επισκεφθούμε και πάλι!!! Χάρηκα πολύ που ένα όνειρο σας έγινε πραγματικότητα και είμαι σίγουρη πως έχετε πολλά πολλά όνειρα να πραγματοποιήσετε και να απολαύσετε!!!! Πάντα τέτοια όμορφα να ζείτε κοριτσάκι μου γλυκό!!! Σε φιλώ γλυκά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας το εύχομαι Κικίτσα μου - και μας το εύχομαι βεβαίως!
      Από όνειρα άλλο τίποτα, τι ονειροποιείο θα ' μαστε εξάλλου; Θα δούμε τι θα καταφέρουμε, θα το παλέψουμε σε κάθε περίπτωση!
      Φιλιά πολλά καρδιά μου!

      Διαγραφή
  13. Η εκδρομή σας στην αιώνια πόλη υπέροχη, αν κρίνω από τη ξενάγηση που μας έκανες. Να είσαι καλά και να περνάς πάντα έτσι όμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχες φωτογραφίες!!! Λατρεύω Ρώμη και γενικά όλη την Ιταλία! Χαζεύω με τα κτίρια της αλλά και την φύση της. Ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες Νίκη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χριστίνα μου, της αξίζει αυτής της πανέμορφης χώρας!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο το φωτογραφικό ρεπορτάζ , Νίκη από την Αιώνια Πόλη!! Είναι πραγματικά πανέμορφη και εντυπωσιακή η Ρώμη! Νομίζω ότι δεν σε φτάνουν όσες φορές και να την επισκεφτεις!! Εχει τόσες ομορφιές (όπως και άλλες ευρωπαϊκές πόλες ) που κάθε φορά ανακαλύπτεις και κάτι νέο !!!
    Να περνάς πάντα όμορφα και μη σταματάς να ονειρευεσαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλάαααα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις, που κουβαλούν ιστορία αιώνων, έχουν αμέτρητες ομορφιές και ιδιαίτερο χαρακτήρα η κάθε μια. Μακάρι να μπορούμε να τις γνωρίζουμε από κοντά!
      Φιλιά πολλά Πεπούλα!!

      Διαγραφή
  16. Νίκη μου, καλώς σε βρίσκω!
    Ενθουσιάστηκα με την παρουσίαση της Ρώμης!!!
    Πολλές πληροφορίες, εξαιρετικές φωτογραφίες, χαίρομαι που αγαπάς τα ταξίδια!
    Θα είμαι συνοδοιπόρος στα όνειρα σου!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλως όρισες Μάγδα μου!
    Μα νομίζω δεν υπάρχει ανθρωπος που να μην αγαπάει τα ταξίδια, εμένα μου φαίνεται αφύσικο.
    Φιλιά πολλά, καλούς δρόμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Ιταλία είναι το κράτος που αγαπώ υπερβολικά κάθετι ιταλικό (ακόμη και τα λατινικά) το θεωρώ ξεχωριστό.Η Ρώμη και η Φλωρεντία βρίσκονται στην κορυφή της αγάπης μου.Την είχα επισκεφτεί πολλές φορές και η εξαιρετική ξενάγησή σου με ενθουσίασε.Την Ρώμη δεν την χορταίνεις ποτέ...Ευχομαι να πραγματοποιούνται τα όνειρά σου και εισπράττεις χαρά από αυτά ,το αξίζεις και με το παραπάνω.. Φιλάκια πολλά και καλό σας Φθινοπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι λες όμως και λίγο μελαγχολική ε; Πολύ ωραίες οι λήψεις σου Νίκη μου! Να σαι καλά για τη βόλτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top