Ύδρα

    Όσα κι αν έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την Ύδρα, όσοι χαρακτηρισμοί κι αν της έχουν δοθεί είναι λίγοι και αδυνατούν να περιγράψουν την αίσθηση που έχει κανείς σε τούτο τον τόπο που δεν μοιάζει με άλλον. Τον τόπο που μαγεύει, εμπνέει κι αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες... Φυσικό τοπίο, αρχιτεκτονική, τέχνη και παράδοση φτιάχνουν ένα δυνατό μείγμα, αισθητικό κι απολύτως εθιστικό.

    Ο δρόμος μέχρι το Μετόχι δεν είναι κι ο πιο εύκολος αλλά φτάνοντας το νησί μας γνέφει από απέναντι και σε λίγα λεπτά με τα μικρά σκάφη βρισκόμαστε κοντά του.



  Στο λιμανάκι τα μεταφορικά μέσα του νησιού, θαλάσσια ταξί, άλογα, γαϊδουράκια και χειράμαξες. Τους περισσότερους μήνες του χρόνου απαγορεύονται ως και τα ποδήλατα.  Το ιδανικό είναι να έχουμε διάθεση για περπάτημα- ας έχουμε υπόψιν και τα μονοπάτια του νησιού για πεζοπορία.



   Αρχίζουμε τη βόλτα μας από την αριστερή -βόρεια πλευρά του λιμανιού. Συναντάμε με τη σειρά το αρχοντικό της οικογένειας Τσαμαδού- νυν σχολή εμποροπλοιάρχων, το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου και μουσείου Ύδρας και τα δίδυμα ενετικά κτήρια, που ήταν νοσοκομείο και μπαρουταποθήκη.



  Στο μουσείο τα εκθέματα από την ιστορία του νησιού συνυπάρχουν με εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών. Αντικείμενα από τη ζωή επιφανών υδραίων, έγγραφα κι η ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη σε μια ασημένια λήκυθο μαζί με πολλά ακόμη.


  Στο πέταλο ανεβαίνουμε στον αριστερό προμαχώνα. Ο Ανδρέας Μιαούλης ατενίζει τη θάλασσα κι εμείς την πόλη μπροστά μας με όλη της την αρχοντιά. Στη βάση του αγάλματος βρίσκονται θαμμένα τα οστά του.





    Συνεχίζοντας συναντάμε το κτήριο των παλιών σφαγείων που τώρα έχει διαμορφωθεί σε χώρο τέχνης. Στη στέγη του όλο το καλοκαίρι η εγκατάσταση ''ρούχα για πνεύματα'' του Paul Chan.


    Γυρνώντας πίσω στο κέντρο του λιμανιού περνάμε ανάμεσα από τα τραπεζάκια των καφέ και μπαίνουμε στον περίβολο της Μονής Παναγίας Φανερωμένης που φιλοξενεί και το εκκλησιαστικό μουσείο. Στην αυλή υπάρχουν προτομές και ο τάφος του Λάζαρου Κουντουριώτη. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δούμε το καθολικό της μονής γιατί ήταν κλειστό, αλλά το εσωτερικό του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.





    Βγαίνοντας προχωράμε προς τη δεξιά- νότια πλευρά του λιμανιού. Στην πλευρά αυτή δεσπόζει το αρχοντικό Τομπάζη που είναι η σχολή καλών τεχνών.



    Φτάνουμε στο δεξιό προμαχώνα και στο Περίπτερο. Στο πλάι οι ''παραλίες'' της πόλης,Σπηλιά και Υδρονέτα, κατάλληλες για βουτιές από τα βράχια. Φυσικά το νησί διαθέτει κι άλλες παραλίες πολύ όμορφες, θέλουν όμως λίγο παραπάνω περπάτημα ή βόλτα με θαλάσσιο ταξί.







  Μετά από δέκα λεπτά περπάτημα η συνοικία Καμίνια, το κιτρινο-κόκκινο σπίτι που δεσπόζει ήταν της οικογένειας Μιαούλη, πατρικό του ήρωα.



   Πάνω από το  Περίπτερο στέκονται εφτά ανεμόμυλοι.


  Ανηφορίζουμε ανάμεσα στα πεύκα για να δούμε από κοντά το αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη που έχει μετατραπεί σε μουσείο, αλλά κι αυτό το βρίσκουμε κλειστό.




   Πολύ κοντά συναντάμε το τουρκικό σαράι. Η αυθεντική του αυλόθυρα σώζεται στο μουσείο.



   Επόμενη στάση το αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη που μας υποδέχεται στα δωμάτιά του για να δούμε αυθεντικά κειμήλια της οικογένειας, έπιπλα, σκεύη και φορεσιές  στη θέση που βρίσκονταν. Στον επάνω όροφο φορεσιές και άλλα αντικείμενα από πολλά νησιά, ενώ σε διαμορφωμένους χώρους στο κελάρι εκτίθενται έργα των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου με θέα την Υδρα.





Η φορεσιά της γυναίκας του ναυάρχου.





Λεπτομέρεια μπροστά στο φούρνο: '' 1821 απέθανεν ο δεσπότης ''


   Τα δρομάκια στο εσωτερικό της πόλης μικροσκοπικά και κατάλευκα. Κάθε γωνιά και μια όμορφη εικόνα προκαλεί το φακό της μηχανής. Σπίτια μικρότερα ή μεγαλύτερα,αυλές και λιλιπούτειες πλατειούλες μπλέκονται, όλα περιποιημένα και πεντακάθαρα.









    Το φαρμακείο Νταφαλιά, το πρώτο του νησιού λειτουργεί ακόμα.



    Φυσικά δε λείπουν κι οι γευστικές στάσεις. Στην ''ξερή ελιά'', στην ομώνυμη πλατεία φάγαμε εκπληκτικά, στο μικρό καφέ βρήκαμε κρέπες με γεύση και βαφτισμένες με φαντασία και τα υπέροχα αμυγδαλωτά τους μας συνόδευσαν και στην επιστροφή.





      Πίσω στο λιμάνι όταν φτάνει η ώρα της επιστροφής...


                                      ... αντίο Αρχόντισσα ή μάλλον... εις το επανιδείν!


CONVERSATION

51 σχόλια:

  1. Πόσο ευχαριστήθηκα αυτή τη βόλτα δεν μπορώ να σου πω !!!!!! Έχω πάει στην Ύδρα .... πόσο να πω 50 φορές, γιατί όταν δούλευα στον Τουρισμό πήγαινα κρουαζιέρα με τουρίστες. Παρ όλα αυτά δεν την έχω βαρεθεί καθόλου, είναι ένα νησί τόσο γραφικό και μαγικό που σε συναρπάζει με το που το αντικρίζεις !!!!
    Μ άρεσαν οι βόλτες σου γιατί εγώ δεν είχα ποτέ τόση πολλή ώρα για να το γυρίσω σε όλα αυτά και σ ευχαριστώ ιδιαιτέρως !!!! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου !!!!! Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βαρεθεί αυτό το μέρος ποτέ!
      Κι εμάς ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος, άλλη φορά θα το κανονίσουμε να μείνουμε πιο πολύ, να είναι κι εποχη με λιγότερη ζέστη για πιο μεγάλες πεζοπορίες.
      Φιλιά και καλή εβδομάδα κι από εμένα!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σου καλή μου φίλη
    Μου ξύπνησες πάρα πολλά μ΄αυτόν τον υπέροχο περίπατο.
    Έχω επισκεφτεί πάρα πολλες φορές την Ύδρα και ποτέ δεν την χόρτασα.
    Έχει τόσα πολλά να σου δώσει. Απόλαυσα τις υπέροχες φωτογραφίες σου
    Νάσαι πάντα καλά αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένη μου κρύβει πολλούς θησαυρούς, πραγματικά. Αρχιτεκτονική, τέχνες, παραδοση και φυσικό τοπίο ανεπανάληπτα!
      Την αγάπη μου, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Να είσαι πάντα γερή να ταξιδεύεις Νίκη! Σ ευχαριστούμε που μας σκέφτηκες και έδωσες αυτή τη γενναιόδωρη γεύση από την Ύδρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χριστινάκι, μακάρι όλοι να μπορούμε όλοι να αλλάζουμε παραστάσεις κάπου-κάπου!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. Βράχος και απέραντο μπλε!!! Από τα πιο γοητευτικά και πιο αντιπροσωπευτικά Ελληνικά νησιά.
    Σ' ευχαριστούμε για την όμορφη βόλτα.
    Φιλιά και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Νικη .... Ωραία ταξίδι μας πήγες ...και ωραία ξενάγηση
    Ελπίζω καποια στιγμη να πάω να το δω από κοντά το νησί....
    καλη εβδομαδα να εχεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τί όμορφη απόδραση!!!
    Από πού ν' αρχίσω? Από την ιστορία, τη λαογραφία, τη μυρωδιά της θάλασσας, τους ανεμόμυλους? (Αγαπώ τους ανεμόμυλους, όπως και τους φάρους! Άσχετο!)
    ;-)
    Αυτό το κιόσκι το έβαλα στο μάτι! Να κάθεσαι από κάτω και να χορταίνει το μάτι σου ομορφιά!
    Φιλάκια πολλά, Νικούλα μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει τόσα πολλά, Γιάννα μου, θα μπορούσα να γράψω πολλές αναρτήσεις για καθένα από τα θέματα αυτά ξεχωριστά, γιατί όλα εδώ είναι στον υπερθετικό βαθμό!
      Αυτά είναι μια γεύση μόνο!
      Φιλιά πολλά!!
      υγ: μας αρέσουν τα ίδια πράγματα...

      Διαγραφή
  7. με εκανες να θελω να την επισκεφτω αμεσα.
    καλημερα και καλη εβδομαδα γλυκια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το δίκιο σου Κικίτσα, είμαι σίγουρη ότι θα είναι το ίδιο όμορφη κάθε εποχή!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Τι ωραία βόλτα που μας πήγες κι εμάς Νίκη μου!! Από το Λύκειο έχω να πάω Υδρα και δεν την πολυθυμόμουν!!
    Μακάρι να ξαναπάτε σύντομα!! Είναι πολύ ωραίες αυτές οι εξορμήσεις!!
    Σε φιλώ και καλή βδομάδα να χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου όταν είμαστε μικροί τα μάτια μας βλέπουν αλλιώς, μεγαλώνοντας συγκρατούμε πιο πολλά κι εστιάζουμε σε διαφορετικά σημεία.
      Καλή εβδομάδα και σ' εσένα!

      Διαγραφή
  9. Δεν έχω πάει ποτέ μου! Από τα νησιά που θα ήθελα οπωσδήποτε να επισκεφτώ!
    Πολλά φιλιά Νίκη μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου είναι από τα πιο ξεχωριστά μέρη της πατρίδας μας, εύχομαι να πας σύντομα!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  10. Αν κι έχουμε πάει, τόσα πολλά δε θυμάμαι να είδαμε.
    Ήταν υπέροχη η βόλτα σου.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μικρες οι αποστάσεις Ρένα μου και σε κάθε γωνιά κάτι ξεπροβάλλει μπροστά σου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. σα να ημουν εκει!!! υπεροχη αναρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όμορφο και αγαπημένο νησί η Ύδρα, από αυτά που όσες φορές και αν πας δεν θα πεις πως το βαρέθηκες, και εσύ μας ξενάγησες σε αυτό με τον πιο όμορφο τρόπο!!!! Σε ευχαριστούμε για την όμορφη βόλτα!!!! Πολλά φιλιά!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολλά που την ξεχωρίζουν Βικη μου και την κάνουν τόσο ενδιαφέρουσα!
      Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Γεια σου Νίκη!! Τι όμορφη ξενάγηση που μας έκανες!! Μας άνοιξες την όρεξη για εξορμήσεις ακόμη κι αν δεν πρόλαβε καλα καλα να μας αποχαιρετήσει το καλοκαιρι!! Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε,όχι δε το αποχαιρετούμε ακόμα! Όσο φοράμε ακόμα κοντομάνικα, έστω και κάτω από ζακετούλες, το καλοκαίρι είναι εδώ! Αλλωστε κάθε εποχή είναι εποχή για εκδρομούλες!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  14. Μία φορά είχα πάει, και αυτή πριν από πολλά, πολλά χρόνια!!! Σε μιά από αυτές τις μονοήμερες εκδρομές σε Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, οπότε τί να προλάβεις να πρωτοδείς? Τα αρχοντικά του λιμανιού και η βόλτα μέχρι τις πρώτες παραλίες μου έχουν μείνει στην μνήμη. Νά'σαι καλά που μας ξενάγησες τόσο όμορφα, Νίκη μου!!!!
    Καλό φθινόπωρο, σου εύχομαι και καλή χρονιά για τα παιδιά!!! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου αυτή η εικόνα στο λιμάνι με τα αρχοντικά είναι η πιο επιβλητική και μένει πάντα στη μνήμη μας.
      Καλό φθινόπωρο, να περνάτε καλά!

      Διαγραφή
  15. Ταξιδιάρικη η ανάρτησή σου Νίκη και με υπέροχες φωτογραφίες!!! Ευχαριστούμε πολύ για την βόλτα, η Ύδρα είναι όντως από τα πιο όμορφα νησιά. Καλημέρα :**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλο λέω πως θα πάω έστω για μία μονοήμερη εκδρομή και ποτέ δε το καταφέρνω. Μου είχαν πει τα καλύτερα και δεν είχαν άδικο από ότι βλέπω στις φωτογραφίες σου!!
    Περιττό να σου πως ξετρελάθηκα με το σπίτι που μας έδειξε!! Καταπληκτικό!!!! Χαλάλι η μετακόμιση που θα τραβούσα :p χαχαχα Πολλά φιλιά Νίκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάνα μου κι εμάς μονοήμερη ήταν, αλλά ένιωσα λες και είχαμε φύγει τριήερο. Τοση ομορφιά χόρτασαν τα μάτια μας!
      Η μετακόμιση μάλλον θα είναι ζόρικη εκεί γιατί όλα πρέπει να κουβαληθούν ή με ζώα ή στα χέρια, αλλά σίγουρα αξίζει!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  17. Τα φιλιά μου και τα χαιρετίσματά μου, καλό μου!!!!
    Μέσα από τη "ματιά" σου και τις αναρτήσεις έχω πάει υπέροχα ταξίδια!!!!! (σε τόπους και δημιουργίες)!
    Να είσαι καλά , ψυχή μου, και να ευχαριστιέσαι τη ζωή με τους αγαπημένους σου!!!!
    ΧΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το! Μας λείπεις φιλενάδα, κάνε κάτι. Ελα τουλάχιστον στο fb...
      Ευχαριστώ μεγάλο και φιλιά πολλάααα !!!

      Διαγραφή
    2. Οντως μας εχει λειψει η Κορίνα ..και απο τα μπλοκ...εχει και τα σχολια κλειστα... σεβαστό... αλλα πότε ποτε να την βλεπουμε αν ειναι καλα ... το γραφω Νικη μου για να το δει εδω...!!φιλακιαα

      Διαγραφή
    3. Γράψτο Ρούλα μπας και μας ακούσει!

      Διαγραφή
  18. Με τις υπέροχες φωτογραφίες σου και την βόλτα σου στην Υδρα είχαμε και εμεις την ευκαιρία να περπατησουμε για λιγο μαζί σου στα σοκακια και στα σπουδαιότερα μερη της Νίκη μου αυτη ειναι η ομορφια των μπλοκερς θα το λέω παντα αυτό . ειναι η χαρα του να βλέπεις μερη και τοπια που το ξέρεις οτι δεν μπορείς να πας. Να περνας φιλη μου παντα ομορφα οτι και να κανεις φιλη μου..φιλακιααααα!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε βρει πολλά σ΄αυτή τη γειτονιά Ρουλα μου , είναι γεγονός. Το πιο σπουδαίο είναι που βρεθήκαμε τόσοι άνθρωποι με κοινές αγάπες και μοιραζόμαστε όσα μας κάνουν χαρούμενους!
      Φιλιά πολλά στην όμορφη Κρήτη με την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  19. Αχχχ Υδρα!!!!τι ομορφα,γραφικα και πολυυυ ρομαντικα!
    Να περνας παντα ομορφα Νικη μου και να φτιαχνεις υπεροχες αναμνησεις!φιλιαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σήμερα μπήκα " σπίτια" φιλόξενα ,με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις ενα από αυτά είναι και το δικό σου!!! Την Υδρα την γνωρίζω μόνο από την γεωγραφία και από την ελληνική ταινία με την Βασιλειάδου,με τα δικά σου μάτια την γνώρισα "κάπως " περισσοτερο και θαύμασα τα λευκά στενά πλακόστρωτα δρομάκια της .Νάσαι καλά για την όμορφη ξενάγηση!!!Φιλάκια πολλά και ελπίζω να τα λέμε συχνότερα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα ζεστά λόγια! Μακάρι να τα λέμε συχνότερα και να μοιραζόμαστε τις ομορφιές του τόπου μας εμείς οι μακρινές!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  21. Οι ομορφιές της Ελλάδας μας Νίκη μου, είτε πρόκειται για την Ύδρα είτε για κάποιο άλλο μέρος, μας κάνουν να νοιώθουμε υπερήφανοι!! Αυτό, όσο και αν προσπαθούν "κάποιοι", δεν μπορούν να μας το πάρουν!!!!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε πολλούς λόγους Ειρήνη μου να νιώθουμε περήφανοι γι' αυτή τη χώρα. Η χώρα δεν ξέρω πως νιώθει για εμάς τους ανάξιους... Βρίσκουν και οι απέξω τις ευκαιρίες τους και μπαίνουν κι αλωνίζουν.
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  22. Πόσο όμορφες εικόνες γέμισαν πάλι το μυαλό σας και την ψυχή σας Νικάκι μου!!! Μαγευτική πράγματι η ΄Υδρα και βλέποντας τις υπέροχες φωτογραφίες σου, νομίζω πως το μόνο σίγουρο είναι το "εις το επανιδείν!" Σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας ψυχή μου!!Σας φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νίκη μου, υπέροχη και πληρέστατη η ξενάγηση σου στην Ύδρα! Απόλαυσα τις φωτογραφίες σου με ιδιαίτερη προσοχή! Εχουμε πάει ΄το πάλαι ποτέ :) και χάρηκα που μου την θύμισες!
    Σου εύχομαι να πας στην Ιταλία, είναι υπέροχη!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Από τους πιο αγαπημένους κοντινούς προορισμούς. Την έχω επισκεφτεί άπειρες φορές και κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη. Την αγαπώ απλά! Υπέροχο φωτογραφικό οδοιπορικό μου θύμισες τόσες όμορφες γωνιές. Καλο ΣΚ Νίκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κούκλα είναι η Υδρα!!! Και το ταξίδι σου, Νίκη , υπέροχο!!! Εχω τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις από το πανέμορφο και γοητευτικό νησί!! Να'σαι πάντα καλα΄, κορίτσι!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ καλό το φωτογραφικό υλικό σου ,απο την υπέροχη ύδρα,που είχα την τύχη να την επισκεφτώ....οπότε καταλαβαίνω απόλυτα την ομορφιά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top