Φλωρεντία, απο το Σαν Λορεντσο στο παλάτσο Βέκιο

   Φτάνοντας κανείς στη Φλωρεντία έχει στο νου του χαρακτηρισμούς όπως πόλη- μουσείο, σκέφτεται το Σανταλ  που αρρώστησε από την ομορφιά της, και ψάχνει να δει τι απ' αυτά είναι πραγματικό... Όλα! Η πόλη ξεπερνά κάθε περιγραφή...
 
    Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από τη γειτονιά των Μεδίκων, εκει που ο Κοζιμο ο Πρεσβύτερος έχτισε το παλάτι που θα στέγαζε την τράπεζά του, που ήταν, τότε, η μεγαλύτερη της Ευρώπης,  αλλά και την οικογένειά του, που για τους επόμενους αιώνες θα διοικούσε τη Φλωρεντία και καθόριζε το χαρακτήρα της. Το παλάτσο Μέντιτσι -Ρικάρντι στέκεται λιτό κι επιβλητικό απέξω, με λαμπρές αίθουσες και μια κομψή εσωτερική αυλή στο εσωτερικό του.



    Μπροστά του η μικρή πλατεία με το ναό του Σαν Λορέντσο, έργο του Μπρουνελέσκι, που ήταν ο ενοριακός των Μεδίκων και γι' αυτό φρόντισαν να τον κάνουν έναν λαμπρο ναό. Η πρόσοψή του, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ,καθόλου δε μαρτυρα τι κρύβει!


  Από την αριστερή πλευρά μπαίνουμε πρώτα στη βιβλιοθήκη, η οποία φτιάχτηκε για να στεγάσει τη συλλογη  χειρογράφων των Μεδίκων. Τη σκάλα, τα έδρανα και το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο ταβάνι της σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος.





  Η βιβλιοθήκη έχει πρόσοψη στο περιστύλιο.


   Γυρω απο το περιστύλιο υπάρχουν πολλές αίθουσες με εργα τέχνης, παλαιότερα ή σύγχρονα, σαρκοφάγους, χειρόγραφα βιβλία, ταπισερι, σκευοφυλάκια, σχεδια, μακέτες κι αμέτρητους άλλους θησαυρούς.





   Μπαίνουμε στον κυρίως ναό. Το κεντρικό κλίτος μας οδηγεί σε μια Αγία τράπεζα ντυμένη με πολύχρωμα μάρμαρα.



Δυο μπρούντζινοι άμβωνες , έργα του Ντονατέλο, στέκουν αριστερά και δεξιά.



Γυρω γυρω πολλά μικρα παρεκκλήσια και νωπογραφίες. Η μεγαλύτερη αναπαριστά το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου.


Ενώ μια άλλη δείχνει το μικρό Χριστό στο εργαστήριο του Ιωσήφ.


    Βγαίνουμε από το ναό και προχωράμε από την πίσω πλευρά για να μπούμε στο παρεκκλήσιο των Μεδικων -αφού περάσουμε από αυστηρό έλεγχο.


Κι εδώ αίθουσες με σκεύη, θήκες που περιέχουν λείψανα,  έργα τέχνης και εκκλησιαστικά κειμηλια.


Για να οδηγηθούμε στο παρεκκλήσιο των πριγκίπων, που κόβει την ανάσα. Στην οροφή ο τρούλος με τις οροφογραφίες του, οι τοίχοι, το δάπεδο και η αγία τράπεζα κεντημένοι με πολύχρωμα μάρμαρα και τεράστιες σαρκοφάγοι εντοιχισμένες!




   Από εκεί κατεβαίνουμε στους τάφους των Μεδίκων, από τα λαμπρότερα έργα που έφτιαξε ο Μιχαήλ Άγγελος για την οικογένεια που έγιναν μαικήνες για τον ίδιο και τόσους άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής τους.
   Η μέρα και η νύχτα, το λυκόφως και το λυκαυγές είναι τα δυο ζευγάρια των αγαλμάτων.







   
   Δίπλα στο Σαν Λορέντσο βρίσκεται και η ομώνυμη υπαίθρια αγορά με τρόφιμα, δερμάτινα είδη και άλλα προϊόντα της περιοχής.

 Συνεχίζουμε για να φτάσουμε στο Ντουόμο της πόλης, αφιερωμένο στη Σάντα Μαρία ντέι Φιόρι, την Παναγία των λουλουδιών.


 Ολο το συγκρότημα λάμπει ντυμένο με  χρωματιστά  μάρμαρα, αμέτρητα αγάλματα και ανάγλυφες διακοσμήσεις. 'Εχει τέτοια ομορφιά και αρμονία που δε μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είναι έργο ανθρώπου...

  Ο τεράστιος θόλος, το απίστευτο για την εποχή του επίτευγμα του Μπρουνελέσκι δεσπόζει σε όλη την πόλη και μαρτυρά το μεγαλείο και τη δύναμή της ως τις μέρες μας.


  Δίπλα στο ναό το καμπαναριό του Τζιότο.

 Και μπροστά το Βαπτιστήριο με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά στο θόλο του.

Οι ανατολικές του θύρες με τα μπρούντζινα ανάγλυφα του Λορέντσο Γκιμπέρτι, έγιναν για να γιορταστεί η σωτηρία της πόλης από την πανούκλα κι ο Μιχαήλ Άγγελος τις ονόμασε "Πύλες του Παραδείσου"

Δεν είναι ευκολο να πλησιάσει κανεις...

   Δυστυχώς δε μπορέσαμε να μπούμε στο Ντουόμο. Ο κόσμος ήταν τόσος που η αναμονή στην ουρά ήταν  δύο με τρεις ώρες, όποια ώρα κι αν πήγαμε, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα  κράτησης εισιτηρίων μέσω ίντερνετ γιατί η είσοδος είναι δωρεάν.
 
  Απέναντι από τον καθεδρικό η Λότζα ντελ Μπιγκάλο, κάποτε τα εγκαταλειμμένα παιδιά έμεναν εδω τρεις μέρες πριν δοθούν για υιοθεσία...


  Περνάμε από την πιατσα ντελα Ρεπούμπλικα...


... και το Ορσανμικέλε, το γοτθικό παλιο μοναστήρι με τα ανάγλυφα των αγίων που προστάτευαν τις συντεχνίες της πόλης.



   Κάνουμε μια στάση για να δοκιμάσουμε τοπικές λιχουδιές και να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια.


Κι η συνέχεια είναι η πιάτσα ντελα Σινιορία με το επιβλητικό παλάτσο Βέκιο. Το μεσαιωνικο παλάτι διοικητήριο και κατοικία για κάποια χρόνια των Μεδίκων, με τον πύργο- κωδωνοστάσιο και τη μεγάλη καμπάνα που ειδοποιούσε το λαό σε περιπτώσεις ανάγκης.

Η κρηνη του Ποσειδώνα πίσω απο σκαλωσιές, το' χει η μοιρα μας να τις συναντάμε κάθε φορα που πάμε στην Ιταλία...

Στην είσοδο ο Δαβίδ, αντίγραφο του έργου του Μιχαήλ Άγγελου, νέος, δυνατός κι αγέρωχος με μια μικρή αυθάδεια στο βλέμμα, παραμένει το αιώνιο σύμβολο της πόλης. 



  Μπαίνουμε στην εσωτερική αυλή του παλάτσο και νιώθουμε σαν να μπαίνουμε στον Παράδεισο! Η κρήνη με τον ερωτιδέα κελαρύζει, οι στοές κι οι κίονες ανθίζουν...


   Κάθε αίθουσα, κάθε γωνιά και κάθε σκάλα δοξάζει την καλαισθησία της πόλης που 'εγινε το λίκνο της Αναγέννησης, αλλά και μας θυμίζει την ισχύ της. Το χρήμα και τα όπλα δεν έπαψαν ποτέ να επιβάλουν την θέλησή τους...



   Η αίθουσα των πεντακοσίων, με τις τεράστιες νωπογραφίες του Βαζάρι., αναπαριστά όλες τις μεγάλες νίκες που πέτυχε η πόλη, όταν ο Κόζιμο ο νεότερος υπέταξε όλη την Τοσκάνη.


Στα διαμερίσματα και το παρεκκλήσι της συζύγου του, Ελεονόρας του Τολέδο, γύρω μας έπιπλα και σκεύη εποχής.





   Από την αίθουσα της Δικαιοσύνης...
 

  ... περνάμε στην αίθουσα των κρίνων,του συμβόλου της Φλωρεντίας.Στα δυο φύλλα της πόρτας που ενώνει τις δυο αίθουσες οι προσωπογραφίες του Δάντη και του Πετράρχη με μαρκετερι...


   Στο βάθος μια αίθουσα με χάρτες και μια τεράστια υδρόγειο. Η εποχή των εξερευνήσεων έχει ξεκινήσει.

 Πολλοι ακόμα χώροι, δωμάτια και κρυφά περάσματα είναι διαθέσιμα για επίσκεψη μόνο με ξεναγό, για όποιον θέλει να ζήσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα την εποχής...


   Άλλα αξιόλογα κτίρια στην περιοχή πίσω από το Ντουόμο, μικρότερα ή μεγαλύτερα μουσεία, υπάρχουν πολλά.
   Το Μπαρτζέλο ήταν η παλιά φυλακή της πόλης και στην αυλή του γίνονταν εκτελέσεις. Τώρα είναι μουσείο, με το Δαβίδ του Ντονατέλο να αποτελεί το πιο διάσημο έκθεμα.




   Το παλάτσο Νονφινίτο -που δε φαίνεται καθόλου "μισοτελειωμένο"- είναι μουσείο φυσικής ιστορίας και φιλοξενει τέχνη απο τις -λίγες- ιταλικές αποικίες στην Αφρική.


   Η γκαλερία ντελ Ακαντέμια, τμήμα της πρώτης σχολής καλών τεχνών που ιδρύθηκε στην Ευρώπη το 16ο αιώνα φιλοξενεί μεταξυ άλλων και το αυθεντικό άγαλμα του Δαβίδ, αλλά... η αναμονή κι εδώ ήταν πολύ μεγάλη. Ήρθαμε την τελευταία μέρα χωρις να έχουμε κρατήσει εισιτήρια, οπότε, ραντεβού την επόμενη φορα...




............................... Συνεχίζεται................................


υγ: αν θέλετε να μπείτε στο κλίμα της εποχής, αναζητήστε στο you tube τη μινι σειρα "Μέδικοι, οι νονοί της Αναγέννησης"





CONVERSATION

15 σχόλια:

  1. πολύ όμορφο και τούτο το ταξίδι
    πολύ όμορφες όλες οι φωτος και πληροφορίες
    ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φλωρεντία!!!! Μαγικός προορισμός!! Θα σταθώ για άλλη μια φορά στη φωτογράφηση που είναι καταπληκτική, αλλά και στη παρουσίαση της ανάρτησης. Πυκνό ύφος χωρίς πολυλογία που κουράζει και που εκφράζει μόνο τα ουσιώδη. Γλαφυρή περιγραφή με σαφήνεια και απλότητα που κρατά το ενδιαφέρον και ξεπερνά κάθε φαντασία.
    Για μας που τα ταξίδια είναι μέχρι το φούρνο της γειτονιάς, είναι πραγματική ευχαρίστηση τέτοιες αναρτήσεις. Σ' ευχαριστούμε και περιμένουμε τη συνέχεια. Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Νίκη! Μια ομορφιά και η σημερινή σου ανάρτηση. Όταν είχα επισκεφτεί την πόλη ήταν μια μουντή μέρα και δεν την αναδείκνυε καθόλου η έλλειψη ηλιακού φωτός. Ωστόσο παρέμενε εντυπωσιακή. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκη μου δεν έχω πάει Φλωρεντία και μένω με ανοιχτό το στόμα από την τόση ομορφιά !!!Τι να πρωτοθαυμάσω αλήθεια , είναι μοναδικά έργα τέχνης από τους σπουδαίους δημιουργούς !!! ΠΟλλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ Νίκη μου, τι μου θύμισες! Μέσα από το οδοιπορικό σου περπάτησα ξανά στην όμορφη Φλωρεντία. Πανέμορφες οι φωτογραφίες σου, φίλη μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μένω έκθαμβος.....! δεν έχω λόγια. Ένα όνειρο....! Δοσμένο με υπέροχο και παραστατικό τρόπο. Τι να πω. Περιμένω τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπημενη μου!!
    χαιρομαι πολυ

    να περνας παντα ομορφα ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι όμορφα! Και Φλωρεντία δεν έχω πάει να πάρει η ευχή και είναι υπέροχη!! Τόση ομορφιά, τόση ιστορία,τόση δημιουργικότητα. Σ'ευχαριστούμε Νίκη μου Και θέλω να πάωωωωω
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα έχω απολαύσει αυτά τα μέρη, Νίκη μου, απόλαυσα και το οδοιπορικό σου, υπέροχο! 😚

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω πάει Φλωρεντία και κατα ευχαριστήθηκα τις υπέροχες φωτογραφίες σου και την άψογη ξενάγηση !!!! Πρέπει να ήταν πολύ όμορφο ταξείδι και εύχομαι πάντα τέτοια !!
    Τα φιλιά μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα αναφωνησω .. τι ομορφιά!!!! τι υπεροχες εικονες!!! που αποτυπωσες εκτος απο την μνημη σου και στις φωτογραφίες σου σ αυτο το ταξιδι..!!Μπορεί να αργω να έρθω καθε φορα Νικη μου όμως με αποζημιώνεις πίστεψε με στο επακρο με την ξεναγιση σου.. !!
    Ονειρο η Φλωρεντια..που σιγουρα όλοι μας θα θελαμε να παμε ομως ευτυχώς που που τα κανετε εσεις φιλη μου και τα απολαμβανουμε και εμεις ..
    Μια ευχη μου είναι . να μην αφηνεις ποτε την ευκαιρια για ενα ταξιδι όποτε και να είναι αυτό..αφηνει τοσο πολλα συναισθηματα !!!με αυτα γεμιζουμε του κουτι των αναμνησεων .. όταν δεν θα μπορουμε πια..!!!
    Σε ευχαριστουμε πολύ για την ομορφη ξεναγιση θα περιμενουμε ..και την συνειχεια που γραφεις απο κατω....
    Καλά να περνας Νικη μου όπου και να πηγαινεις με καλη διαθεση παντα.. φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πο πο!! Τι βόλτα μας πήγες!! Θαύμαζα και στο ίνστα τις φωτό σου αλλά εδώ είναι ακόμα πιο χορταστικές!!! 😉 Δεν έχω πάει ποτέ Ιταλία!! Εύχομαι να πέρασες υπερτέλεια Νίκη μου και να γέμισες αναμνήσεις κι εμπειρίες ισάξιες της φήμης και της ομορφιάς της!!! Πολλά φιλιά και καλό καλοκαίρι να περνάς!! 😘🏛

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα! Μα τί όμορφη περιήγηση και ξενάγηση μας έκανες!! Έχω να πάω στην Φλωρεντία (και γενικά στην Ιταλία) πάνω από 10 χρόνια και με γέμισες αναμνήσεις!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top