Τοσκάνη: Πίζα, Λούκα, Πράτο


   Η Τοσκάνη κρύβει πολλές ομορφιές. Πόλεις, μικρά χωριά και μεμονωμένα αγροκτήματα, ίδια εδώ και αιώνες, που παράγουν τα υπέροχα κρασιά, τυριά και αλλαντικά της μέσα σε μια φύση μαγευτική.
Για μια μονοήμερη εκδρομή επιλέξαμε τη διαδρομή από την Πίζα στη Λούκα και στο Πράτο, πολύ απλά γιατί τα νεότερα μέλη της οικογένειας ήθελαν οπωσδήποτε να δουν τον κεκλιμένο πύργο της και να βγάλουν τη χαρακτηριστική φωτογραφία που... τον στηρίζουν!

  Ο Άρνος ποταμός, εκτός από τη Φλωρεντία, διαρέει και την Πίζα.. Γύρω απο το ποτάμι έχει όμορφα κτίρια και εκκλησίες, όπως το μικρό γοτθικό ναό της Σάντα Μαρία ντελα Σπίνα. Σε παλιοτερες εποχές η πόλη αναδείχτηκε σπουδαία ναυτική δύναμη κι ετσι απέκτησε πλούτο κι ομορφιά.





   Όλοι, ωστόσο, κατευθύνονται στα βόρεια της πόλης, στο Κάμπο ντει Μιράκολι. Το πλήθος των επισκεπτών είναι απίστευτο κι είναι άθλος το να βρεις να παρκάρεις ή να βγάλεις μια φωτογραφία. Περνάμε την πύλη για να μπούμε σε μια πραγματική αυλή των θαυμάτων. 




   Το βαπτιστήριο και ο καθεδρικός ναός με το διάσημο πύργο- καμπαναριό του, που ξεκίνησε να χτίζεται το 1173.


Η είσοδος στο βαπτιστήριο




     Στην πραγματικότητα όλα τα κτίσματα γέρνουν λιγο, λόγω του σαθρού εδάφους, αλλά ο πύργος εχει 5,4 μέτρα απόκλιση απο τον άξονά του!

Είσοδος στον Πύργο.


     Στη δεξιά πλευρα το Μουζέο ντελε Σινόπιε φιλοξενεί ό,τι σώθηκε απο τις τοιχογραφίες του κοιμητηρίου που βομβαρδίστηκε στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και το Μουζέο ντελ' Όπερα ντελ Ντουόμο με τα έργα τέχνης του καθεδρικού.


   Ακριβώς απέναντι περιτοιχισμένο το κοιμητήριο Καμπο Σαντο, στο οποίο εχει μεταφερθεί χωμα απο τους Αγίους Τόπους!




*************************

  Επόμενη στάση στην πανέμορφη Λούκα. Η πόλη διατηρεί άθικτα τα τείχη του 16ου αιώνα που την περιβάλουν. Μπαίνουμε απο την πόρτα Σαν Πιέτρο, που μοιάζει να βγήκε απο εικονογράφηση παραμυθιού!




  Πάνω στους προμαχώνες των τειχών μπορεί κανείς να περπατήσει ή να κάνει ποδήλατο απολαμβάνοντας τη θέα.




   Μέσα στην πόλη φτάνουμε πρωτα την εκκλησία του Σαν Τζιοβάνι, που δεν ξέρω αν λειτουργει ως ναός, γιατί απ΄έξω είχε πρόγραμμα με τις συναυλίες που φιλοξενεί.


  Ο καθεδρικός της Λούκα, αφιερωμένος στο Σαν Μαρτίνο, είναι ένας ναός με εξαιρετική διακόσμηση, τον οποίο δεν μπορέσαμε να δούμε λόγω των εργασιών που γίνονταν. Μοιάζει πάντως μ΄εκείνον της Πίζας. Το δίχρωμο καμπαναριό του ήταν αρχικά αμυντικός πύργος που συμπληρώθηκε με δυο ακόμα διαζώματα όταν άλλαξε χρήση.


       Μπροστά στον καθεδρικό η πιάτσα Αντελμινέλι.


   Συνεχίζουμε τη βόλτα στα σοκάκια για να φτάσουμε στο παλάτσο και τον Τόρε ντέι Γκουίνιτζι, τον μεσαιωνικό πύργο- σύμβολο της πόλης, που έχει κήπο με δυο μεγάλες  βελανιδιές στην κορυφή του!




   Μια ακόμα όμορφη εκκλησία είναι ο Σαν Μικέλε ιν Φόρο, που βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς.                                                



   Η Λούκα είναι γενέτειρα του συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο και, δίπλα, στη μικρή πλατεία υπάρχει το άγαλμά του.




Αν είχαμε οικόσημο, κάπως ετσι θα ήθελα να ήταν...

*************************


   Φτάνοντας στο Πρατο, που υπήρξε κέντρο υφαντουργίας, μας υποδέχεται το Καστέλο ντελ' Ιμπερατόρε, που έχτισε ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β΄το 1237.



  Στην πλατεία του Σαν Φρανσίσκο ο ομώνυμος ναός και η βιβλιοθήκη.
 



Το παλάτσο Πρετόριο που είναι μουσείο.
 


   Το Ντουόμο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και προσελκύει πλήθος πιστών λόγω της Αγίας Ζώνης που φυλάσσεται εδω. Σε μεγάλες γιορτές παρουσιάζεται στον εξωτερικό άμβωνα δεξιά.


Η ζωοφόρος του άμβωνα με τα χαρούμενα αγγελάκια, είναι έργο του Ντονατελο.


Το εσωτερικό του ναού. Εχει και εξαιρετικές τοιχογραφίες ο ναός, αλλά εκείνη τη στιγμή ένας ιερέας ξεκινούσε κάποια ακολουθία, οπότε αποφύγαμε τις φωτογραφίες.


Το παρεκκλήσιο στο οποίο φυλάσσεται η Αγία Ζώνη. Γύρω οι τοιχογραφίες αφηγούνται πώς από την ίδια την Παναγιά πέρασε στον απόστολο Θωμά κι εφτασε στο Πράτο όταν ένας έμπορος παντρεύτηκε το 1141 γυναίκα απο την Παλαιστίνη.







CONVERSATION

22 σχόλια:

  1. Γεια σου Νίκη μου! Τί υπέροχο ταξίδι μας προσέφερες γι' άλλη μια φορά! Πάντα με ενθουσιάζει η Ιταλία μιας και κρύβει τόσες γοητείες! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα να δεις πως με ενθουσιάζει Ευγενία μου. Τη λατρεύω!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Θα το πιστέψεις αν σου πω πως..ΚΑΙ εδώ έχω πάει;.Οι γονείς μου είχαν πάθος με τα ταξίδια ( από εκεί πήρα::) λοιπόν κάθε καλοκαίρι παίρναν τις άδειες τους κι ..εμένα και ξεκινούσαμε ταξίδια ένα ολόκληρο μήνα κάθε καλοκαίρι. Όταν είχα λοιπό πρωτοδεί το Πύργο της Πίζας ήμουν μικρή, έβαλα τα κλάματα ότι θα πέσει να μας χτυπήσει και δεν ήθελα να πάω κοντά. Βεβαια λίγα χρόνια μετά Γυμνάσιο πια ξαναπήγα και τον είδα με άλλο μάτι!! Ευχαριστούμε για τις τόσο όμορφες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου γελάω με τοι παιδικό σου παθημα,που όμως ήταν δικαιολογημενο, μια ανασφαλεια τη νιώθεις... αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μεγαλώσει ένα παιδι, απο τα ταξίδια!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  3. Νίκη μου!! Πραγματικά σε ζηλεύω!
    " Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις και να μη χορταίνεις κι έπειτα να σφαλνάς τα βλέφαρα και να νιώθεις τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα σου " (Καζαντζάκης)
    Ένα ακόμα όμορφο οδοιπορικό στις πιο όμορφες μεσαιωνικές πόλεις τις Ευρώπης, γεμάτο γνώση, αναζήτηση, εμπειρία και όμορφες αναμνήσεις που κάνουν την επιστροφή και την καθημερινότητα πιο υποφερτή.
    Ευχαριστούμε που μοιράστηκες τη χαρά του ταξιδιού μαζί μας. Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές. Ας με συγχωρήσει ο καλός μου ο Καβάφης που θα αλλάξω λίγο το στίχο του: "Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, σαν που ταιριάζει σε….. που αξιώθηκες ένα τέτοιο ταξίδι."
    Να είσαι πάντα καλά να χαρείς κι άλλα πολλά ταξίδια! Καλή Αυριανή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννικα μου είσαι θησαυρός!
      Μακάρι να αξιωθούμε κι αλλα ταξίδια! Κι η καθημερινότητα γίνεται υποφερτη κι όλα γυρω μας μπαίνουν στις σωστες τους διαστασεις, χωρίς τις στρεβλώσης της ομφαλοσκόπησης.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Πόσο μου αρέσει η "στρέβλωση της ομφαλοσκόπησης" Θα συμφωνήσω με την ομφαλοσκόπηση που βασίζεται στον ορθολογισμό και την αυτογνωσία χωρίς σκοπιμότητες που στρεβλώνουν και πάντα βέβαια όταν γίνεται με μέτρο και καλόπιστα. Χαίρομαι πάντα την "συνομιλία" μαζί σου. Με τιμά. Σ' ευχαριστώ....καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Όμορφος τόπος, και εσύ με τις φωτογραφίες σου και τις περιγραφές σου μας έκανες μια τέλεια ξενάγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα Νίκη μου!
    Εκπληκτικές όλες οι φωτογραφίες σου απο το όμορφο ταξίδι, στην Ιταλία!
    Εντυπωσιακά τα ιστορικά κτήρια και ο πύργος της Πίζας!
    Θα ήθελα να τα επισκεφτώ και ποιο πολυ την Τοσκάνη με τα καταπληκτικά τοπία!
    Καλο ΣΚ! Πολλα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα τα τοπία είναι απο μόνα τους πίνακες ζωγραφικής. Στο εύχομαι να πας Ντίμη μου. Σκέψου τι εκπληκτικές φωτογραφίες θα δούμε από το φακό σου!...
      Φιλιά, καλό ΣΚ και σ΄εσάς!

      Διαγραφή
  6. Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση Νίκη ;
    ότι περπατάς σε μια πόλη σήμερα, εν έτει 2018, και είναι ακριβώς όπως ήταν τότε πριν αιώνες. Με σεβασμό στην Ιστορία της. Χωρίς αλλοιώσεις και μεταλλάξεις εμπορευματοποίησης. Τι να πω για αυτό, είναι εντυπωσιακό.
    Ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ Νίκη για το οδοιπορικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι αλήθεια Γιάννη μου, μοιαζουν όλα σα να σταμάτησε ο χρόνος. Ο σεβασμός που έχουν δείξει στον τόπο τους αυτοί οι ανθρώποι μοιάζει αδιανόητος για εμάς τους Έλληνες. Και δε μιλάμε για τίποτα απομονωμένα μέρη, πνίγονται απο τον τουρισμό.
      Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  7. Μπορεί να έχω και συγγενείς και φίλους στην Ιταλία, αλλά αν κάποια στιγμή πάω, εσένα θα πάρω για ξεναγό - να το ξέρεις!
    Έχει κάτι το διαφορετικό! Σαν να βρίσκεσαι μονίμως σε ένα έργο τέχνης, δεν είναι?
    Ευχαριστούμε κ' γι' αυτό το υπέροχο ταξίδι, Νικούλα μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Γιάννα μου, και να ξέρεις ότι όχι μόνο προσφέρομαι για ξεναγός, αλλά πληρώνω κι απο πάνω για να με προτιμήσετε1 Χα,χα! Τόσο ποντια...
      Φιλάκια κοριτσάκι μου, να περνάτε καλά!!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχες φωτογραφίες! ευχαριστούμε για το όμορφο ταξίδι. μου αρέσουν τα ταξίδια, αλλά έχω ταξιδέψει πολύ λίγο, κάτι που μου προσφέρει μελαγχολία. Αποτελεί όνειρο για μένα να ταξιδέψω περισσότερο στη ζωή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσοι αγαπάμε τα ταξίδια ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι, πάντα θέλουμε περισσότερα και ειδικά τωρα που έχουν τα πραγματα δυσκολέψει πολύ, οπότε σε νιώθω...
      Ευχομαι απο την καρδιά μου να πραγματοποιήσεις όλα όσα ονειρεύεσαι!!

      Διαγραφή
  9. Ωωω πολύ ωραίες φωτογραφίες και ξενάγηση !!! Πρέπει να είναι πολύ όμορφα... δυστυχώς στο συγκεκριμένο δεν έχω πάει και πολύ ευχαριστήθηκα την περιήγηση μαζί σου !!!! Εύχομαι πάντα όμορφα ταξίδια !!!! Πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι ομορφιές, Νίκη! Ταξίδι υπέροχο στο χρόνο!
    Καλό φθινόπωρο να έχουμε! 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είχα διαβάσει αυτή τη διαδρομή.
    Όλα μα όλα διατηρούνται ανέπαφα;
    Δεν είχαν ανοικοδόμηση οι Ιταλοί ;
    Γιατί δεν τα γκρέμισαν να φτιάξουν πολυκατοικίες;
    Πλάκα κάνω φυσικά .
    Εχθές αναρωτιόμουν πώς και γλύτωσε ο λευκός πύργος από τη μανία αυτή .
    Να είστε καλά να πάτε κι αλλού να μαθαίνουμε κι εμείς .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αααα! Αυτό το ταξίδι όμως δεν το έχω κάνει και είναι στα σχέδια σαν μεγαλώσουν όοοολα τα ανθρωπάκια!!! Πάντως όλη η Ιταλία είναι ένα απίστευτο πανέμορφο μουσείο, σε αντίθεση με εμάς εδώ στην Ελλάδα...Κρατάω την ανάρτηση για οδηγό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top