Βυτίνα

    Σημερα το πρωί διάβασα το αφιέρωμα που είχε η Λούρδη (Πολυτεχνίτισσα) στο νησί της την Κεφαλονιά και είπα να σας γνωρίσω κι εγώ τον τόπο μου,τη Βυτίνα.
    Είναι χτισμένη στις πλαγιές του Μαινάλου ,σε υψόμετρο 1000 έως 1100 μ.και περιτριγυρισμένη από πυκνά ελατοδάση, πραγμά που την κάνει να έχει πολύ καλό κλίμα.Αυτός είναι ο λόγος που στην περιοχή παλιότερα λειτουργούσαν σανατόρια.Το χωριό δεν είναι πολύ παλιό, μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση μετά την τουρκοκρατία,  παρόλα αυτά έχει παραδοσιακό χρώμα, καθώς θα δείτε σπίτια που διατηρούν την παλιά αρχιτεκτονική.
      Να μην σας κουράζω όμως, θα σας τα πουν καλύτερα οι εικόνες. Αυτή είναι η Βυτίνα:


   Κάποιες μερες όμως, βάζει τα καλά της και γίνεται ακόμα πιο όμορφη...Έτσι στολισμένη ήταν όλες τις προηγούμενες μερες.Για δειτε:

  
       Η εκκλησία του Άγιου Τρύφωνα ,που γιορτάζει σε λίγες μέρες, την 1 Φεβρουαρίου,και η πλατεία :



      Ο "δρόμος της αγάπης": 
   Το σχολείο μας:

               Η βρύση στους Κριούς    (δηλ. στο παλιο υδραγωγείο):

                                                                        
                                                   Η γειτονιά στον Αι Λια:

 
  Και  για το τέλος  εικόνες  που περιβάλλουν το χωριό:




                                         Ελπίζω να χαρήκατε αυτή τη μικρη εκδρομή...
                                       Καλό βράδυ και καλό σαββατοκύριακο σε όλους.

CONVERSATION

15 σχόλια:

  1. Γιατί με κάνεις να ζηλεύω νύχτα ώρα και με παλιόκαιρο; Μόνο ψιλοκατουρεί (μετα συγχωρήσεως) κι εσέις χιόνιιιι; Αδικοοοο...
    Πανέμορφη η Βυτίνα και να σου εξομολογηθώ οτι πάντα είναι στις πρώτες μου επιλογές για μια κοντινής απόστασης εκδρομή!!! Ας ελπίσουμε οτι μετά την γνωριμία μας θα επιτευχθεί, τώρα που μ έχεις ξεσηκώσει με τις φωτογραφίες σου!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίες εικόνες!!!Τι είναι 'ο δρόμος της αγάπης'???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω έρθει πριν πολλά χρόνια και θυμάμαι ακόμη αυτή τη μυρωδιά από το φρεσκοκομμένο ξύλο!! Είναι πάντα μέσα στα σχέδιά μου για τις επόμενες χειμερινές εξορμήσεις μας!! Όπως την είδα στις φωτογραφίες είναι αλήθεια ότι ξεσηκώθηκα πάλι!!
    Καλό Σ/Κ, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΙΚΗ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ..ΒΥΤΙΝΑ!!!ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΡΘΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑΡΩ ΤΟ 1978!..ΤΟΠΟΣ ΟΜΟΡΦΟΣ!!ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΧΕ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΙΚΗ ΜΟΥ! ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΒΥΤΙΝΑ!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρά θα ήταν θαυμάσιο να μπορούσαμε να τα πούμε κι από κοντά σε μια εκδρομή.Έχω έρθει κι εγώ στην Ζάκυνθο,πριν παντρευτώ όμως,το'96 θα ήταν.Μακάρι να γινόταν να ερθειςή να έρθουμε.

    Ελένη, ο δρόμος της αγαπης είναι η πιο συνηθισμένη απογευματινή περατζάδα, κατα την οποία ,παλιότερα, είχαν ευκαιρία να ειδωθούν οι νέοι και να ξεκινήσουν έτσι τα προξενιά...Το καλοκαίρι τα δέντρα φτιάχνουν στοα και το φθινόπωρο είναι μαγεία να περπατάς εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mπέτυ μου, η μυρωδια του ξυλου υπάρχει όπως και η μυρωδιά από τα τζάκια. Αν έρθεις θα ήθελα πολύ να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά.

    Λούρδη μου, μετά από τόσα χρόνια θα δυσκολευόσουν να αναγνωρίσεις το χωριό, με την ανοικοδόμηση και τις άλλες αλλαγές.Ωστόσο το φυσικό περιβάλλον παραμένει ίδιο και πρωταγωνιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με χιόνι δεν την είχα δει την Βυτίνα!!!Επαθα πλάκα με την πλατεία χιονισμένη!!!Είναι πανέμορφα εκεί έτσι κι αλλιώς.Η μυρωδιά από τα τζάκια είναι γεγονός όπως και το καλό φαγητό!Υπέροχο μέρος,ΥΠΕΡΟΧΟ!!Αχ πότε θα ξαναέρθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nίκη μου, καλημέρα.

    Είσαι τυχερή που ζεις σε τόσο ωραίο μέρος, που διατηρεί ακέραια την παράδοση και είναι ζωντανό, με κίνηση και δραστηριότητες. Έχω ζήσει στην Τρίπολη (νιώθω πια και λίγο Τριπολιτσιώτισσα) και έχω έρθει δυο - τρεις φορές. Τα έχω δει όσα έβαλες στην ανάρτηση. Τέλεια!

    Μου έχει αρέσει πάρα πολύ η Βυτίνα για το χρώμα της, για τα πέτροχτιστα σπίτια της και εύχομαι να τα διατηρήσει αυτά. Αξίζει! Είναι στο χέρι σας και μόνο να αντισταθείτε στην ομοιομορφία και την ισοπέδωση των άλλων πόλεων...

    Επισκεφτήκαμε και το ωραιότατο μουσείο υδροκίνησης και Μεγάλη Πέμπτη βρεθήκαμε στη Μονή Κερνίτσης, πάνω από το Λούσιο, μια μοναδική αίσθηση και εμπειρία, που σπάνια τη συναντάει κανείς. Ελπίζω να μην τα μπλέκω, εκεί κοντά δεν είναι; Επίσης πήγαμε σ' ένα μοναστήρι που είναι μέσα στο βράχο, δίπλα στο μουσείο, δε θυμάμαι όμως πως το λένε.

    Άσε που φάγαμε και κάτι καταπληκτικές πίτες! Μήπως τις είχες φτιάξει εσύ;

    Εκείνο που μου είναι πρόβλημα στην περιοχή είναι ο καιρός. Πολλά χιόνια και κρύο, Νίκη μου. Παραπάνω απ' όσα μπορώ να αντέξω. Κανόνας και όχι εξαίρεση. Αυτό είναι δύσκολο.

    Πάντως, η τελική αίσθηση είναι πως αξίζει το μέρος. Να περνάς καλά με την οικογένειά σου και να το απολαμβάνεις. Άλλωστε σε τέτοια μέρη, μεγαλώνουν πάντα καλύτερα τα παιδιά, κερδίζουν απ' όλες τις πλευρές.

    Και για το τέλος μια ερώτηση. Γίνεται κάτι προς τιμήν του Πόταγα;


    Καλό ΣΚ. Σε φιλώ.

    Χρυσούλα.

    ΥΓ. Συγγνώμη, το ξέρω πως είμαι πολυλογού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λαμπρινή μου, η αλήθεια είναι ότι το χιόνι αλλάζει εντελώς την εικόνα.

    Χρυσούλα μου, χαίρομαι που πέρασες όμορφα.Πράγματι,η μονή Κερνίτσης είναι εδώ δίπλα (είναι το επόμενο μέρος που θα σας δείξω)μα το ποτάμι είναι ο..Μυλάων!
    Ο Λούσιος περνά από τη Δημητσάνα και το μοναδικό, υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης(όσοι έχετε παιδιά επιβάλλεται),κοντά εκεί είναι η μονή Αιμιαλών, που στο ληνό της σκοτώθηκαν 2 αδέρφια του θ.Κολοκοτρώνη.Στο ίδιο φαράγγι βρίσκονται οι-πολύ παλιές- μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου σκαλωμένες στους βράχους.

    Πίτες φτιάχνω μόνο για...ιδιωτική χρήση,αλλά πολύ πιθανόν να έχετε κάποιο ενθύμιο από τα χεράκια μου.
    Όσο για το κρύο,ακόμα κι όταν έχει χιόνι,είναι υποφερτό,γιατί το κλίμα είναι πολύ καλό,σε αντίθεση με την Τρίπολη που έχει φοβερή υγρασία και παροιμιώδεις ομίχλες.Έχω μείνει κι εγώ ένα χρόνο εκεί και το κατάλαβα για καλά.

    Για τον Πόταγα-αν λες για το παιδί που σκοτώθηκε από τους γερμανούς και υπάρχει το άγαλμά του στην πλατεία- γίνονται αγώνας δρόμου και μνημόσυνο στις 2 Μα'ί'ου. Αν όμως αναφέρεσαι στον εξερευνητή Π Ποταγό,δεν γίνεται κάτι προγραματισμένο παρά καμιά ημερίδα.
    Ευχαριστώ για τις ευχές, και όσο για την "πολυλογία" δείχνει το ενδιαφέρον σου.
    Φιλιά κι από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ωχ, αγεωγράφητη αποδεικνύομαι, έμπλεξα τις δυο όμορφες πόλεις (κι η Στεμνίτσα μ' άρεσε, έβαλα τίποτα κι απ' αυτή; χαχα).
    Η μονή είναι αυτή που λες. Τέλος πάντων, η Αρκαδία έχει ομορφιές μεγάλες. Όσο για τον Πόταγα, αναφέρομαι στο μαθητή, σίγουρα την ξέρεις την ιστορία.
    Ευχαριστώ για τη διόρθωση.
    Αχ, ο άτιμος ο Γερμανός(ο γνωστος Αλτσχαϊμερ ) μάλλον αυτός θα τα φταίει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχως δεν εχω παει ποτε,βλεπω ομως πως ειναι πανεμορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν μπορούσα να πιστέψω οτι ζεις μέσα σε ...καρτ ποστάλ!
    Χιιιιόόόνννιιιιιι;;;;;;;
    Έπρεπε να το φανταστώ από το υψόμετρο και την Αρκαδία αλλά είναι τόσο παραμυθένιο!
    Είσαι πού τυχερή! Πόσο ήθελα η Κέρκυρα να είχε χιόνι! Λατρεύω τις εικόνες σου!
    Και ΖΗΛΕΥΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α, καλές μου νησιώτισσες μη τα θέλετε όλα δικά σας!
    Μενετε σε δύο πανέμορφα νησιά,τόσο η Χίος όσο κι η Κέρκυρα έχουν υπεροχα μέρη και εναλλαγές τοπίων, βλεπετε-ακούτε -ανασένετε-νιώθετε τη θάλασσα κάθε εποχή...Εγώ νομίζεις Ρεγγίνα μου ζηλεύω λιγότερο;
    Ας χαρούμε ,λοιπον,αυτά που μας περιτριγυρίζουν κι ας εναποθέσουμε τις ελπίδες για κάτι διαφορετικό σε καμιά εκδρομούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρομαι πολύ γι' αυτήν την όμορφη γνωριμία με τον τόπο σου!!! Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους!!
    Όσο για τον δρόμο της αγάπης.... όνομα και πράγμα που λένε!!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο ταξίδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Πελοπόννησος μου αρέσει πάρα πολύ!!!Αλλά η ορεινή Αρκαδία είναι πανέμορφη!!Είσαι τυχερή που μένεις σε ένα τόσο όμορφο μέρος τη Βυτίνα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top