Ζωγραφική σε ξύλο


   Καθώς σκεφτόμουν την ανάρτηση αυτή, και έχοντας να ανεβάσω τόσα (όπως το pay it forward), συνειδητοποίησα ότι δεν σας έχω δείξει τίποτα με ζωγραφική. Η ζωγραφική ήταν η πρώτη μου δημιουργική ασχολία και η πιο αγαπημένη, κι ας μην τα καταφέρνω και τόσο καλά. Ονειρεύομαι κάποτε να κάνω μαθήματα και να ασχοληθώ με όλη μου την ψυχή μαζί της -τι ονειροποιείο θα ήταν άλλωστε δίχως όνειρα. Ως τότε θαυμάζω ό,τι βλέπω  και  κάνω το ψώνιο μου στα όρια των δυνατοτήτων μου. Όλα αυτά σας τα λέω για να φανείτε επιεικείς, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε όχι με χειροτεχνία ,αλλά με τέχνη ,κι  ίσως είναι βλασφημία που καταπιάνομαι με κάτι τόσο σπουδαίο, αλλά δεν μπορώ αλλιώς, είναι εσωτερική ανάγκη.

    Μετά την ψυχανάλυση, πάμε να σας δείξω τι έφτιαξα πρόσφατα. Είναι δύο φτυάρια φούρνου στα οποία έβαλα ορεινά θέματα, καθώς προορίζονταν για μια αυλή σπιτιού με φούρνο στη Δημητσάνα.
    Δεν έχω ιδιαίτερες οδηγίες, τα ξύλα σκούρυναν με κάσια και κατά το ζωγράφισμα κόλλησα μια χαρτοταινία στο κάτω μέρος για να είναι το τελείωμα σε ευθεία γραμμή.Τέλος τα περάσαμε βερνίκι ώστε να αδιαβροχοποιηθούν.



      Το ένα έχει μια βρύση που ξεδιψά, ξεκουράζει και δίνει ζωή με το νερό της. Παλιότερα που οι άνθρωποι πορεύονταν στη φύση, οι πηγές είχαν μεγάλη σημασία γι'αυτούς, όπως και για κάθε ζωντανό πλάσμα .Τις περιέβαλαν θρύλοι και δοξασίες και δέχονταν ακόμα και προσφορές για τα πνεύματα που τις κατοικούσαν και εξασφάλιζαν  την αδιάκοπη ροή τους.


   Στο άλλο υπάρχει  ανθρώπινη παρουσία.Η φιγούρα της  γιαγιάς που  φουρνίζει με κόπο και φροντίδα το ψωμί, που μετατρέπει  το σπόρο σε τροφή  για το σώμα, και το λόγο σε τροφή για την ψυχή. Εκείνη που η αγκαλιά της είναι πάντα ανοιχτή , που το άρωμά της είναι ή του φρέσκου ψωμιού ή του βασιλικού απ'τη γλάστρα και που οι τσέπες της ποδιάς της δεν αδειάζουν ποτέ για τα μικρά της.



CONVERSATION

24 σχόλια:

  1. Einai poly omorfa!Giati les oti den ta kataferneis sth zwgrafikh?Einai panemorfa!Kalws se briskw!kai pali mpravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΑΥΤΟ....
    ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ!!
    ΚΑΙ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΟΥ!!!!!
    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΙΚΗ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω (χωρίς να ειμαι ειδική) απλά με το 'μάτι' του ανθρώπου που του αρέσουν τα ωραία πράγματα, τα βρίσκω καταπληκτικά!!!Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανέμορφα είναι Νίκη μου σε πάνε σε μια άλλη εποχή πιό γαλήνια! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκηηηη!Είναι πάαααρα πολύ όμορφα!!Κι οι λεπτομέρειές τους επίσης!Η γιαγιά είναι σούπερ ζωγραφισμένη!Δε φαίνεται ότι δεν έχεις κάνει μαθήματα..και που να κάνεις δηλαδή!!φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκη τι είναι αυτά που λες;; Βλασφημία;; Γιατί επειδή έχεις έμφυτη την ανάγκη για δημιουργία ή γιατί οι λεπτομέρειες σου είναι καταπληκτικές;; Έχεις δει έργα του Θεόφιλου; Αν όχι ρίξε μια ματιά και θα καταλάβεις, καλλιτέχνης είναι όποιος αγαπά αυτό που κάνει! Είναι καταπληκτικά κατά την ταπεινή μου άποψη! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκη, είναι απόλυτα ταιριαστά τα θέματα με το αντικείμενο, εννοώ το ξύλινο φτυάρι, και μας ταξιδεύουν σε εποχές αλλοτινές. Μπράβο!
    Μ' αρέσει η ζωγραφική σου. Ακρυλικά χρησιμοποίησες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ειναι πολυ ωραια,και σαν σχεδιο και σαν ιδεα!!!!!!!!!!!οι λεπτομέρειές τους επίσης!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαιρομαι που σας αρέσουν, κατά καιρούς έχω φτιάξει διαφορα αλλά τελευταία άρχισα να φωτογραφίζω (τουλάχιστον όσα έχουν κάτι να πουν).

    Ελένη μου όχι και σαν του Θεόφιλου!

    Χρυσούλα χρησιμοποίησα απλά πλαστικά χρώματα, απ'αυτά που βάφουμε τους τοίχους.Είναι οικονομικά ,αναμειγνύονται εύκολα και, αν ξεμείνεις, τα βρίσκεις ακόμα και στη Βυτίνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Yπέροχα! Το πρόσωπο της γιαγιάς τι γλυκό που είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν θα κανεις μαθηματα φανταζομαι τι θα φτιαχνεις μετα!!!!! Ειναι πολυ-πολυ ωραια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νίκη είσαι μετριόφρων, έτσι όπως αρμόζει να είναι οι μεγάλοι.....καλλιτέχνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι καταπληκτικά!!!!!!!
    Μ'αρέσουν πάρα πολύ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ και πάλι για όσα γράφετε!

    Para-kelsoscooks, τέλειο το ...ανέκδοτο, ακου οι μεγάλοι καλλιτέχνες...ναι...περασα και δεν ακούμπησα, που λένε και στο χωριό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να υποτιμάς τον εαυτό σου. Σπουδάζοντας το αντικείμενο δεν θα αποκτήσεις ταλέντο. Το ταλέντο ή το έχεις ή δεν το έχεις. Θα μάθεις τεχνικές για να χρησιμοποιείς καλύτερα τα υλικά. Για μένα -χωρίς να είμαι ειδικός- το αυθεντικό είναι το καλύτερο, είναι αυτό που βγαίνει από μέσα σου, γι αυτό μου αρέσουν τα έργα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με ιδιαίτερη επιείκεια, όπως λες, σου λέω ότι μου αρέσουν πάάάάάρα πολύ κι εμένα. Και οι δυο παραστάσεις είναι πολύ ωραία δουλεμένες και θα ταιριάζουν άψογα ως διακοσμητικά στην αυλή. Μπραβο Νίκη με τα κρυφά ταλέντα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ όμορφα και πολύ καλή η τεχνική σου. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ όμορφο!Το θεμα σε γυρνάει πισω, στα παλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Nίκη είναι φανταστικά και τα δυο!!! Ζωγραφίζεις υπέροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νίκη χαίρομαι πααααααρα πολύ που βρεθήκαμε,η δουλειά σου είναι εκπληκτική χωρίς καθόλου επιείκια... ΥΠΕΡΟΧΗ.!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ki o Θεόφιλος αυτοδίδακτος ήταν,αλλά ΜΕΓΑΛΟΣ!
    Οπότε άσε τις επικλήσεις για επιείκεια και συνέχισε ακάθεκτη...
    Και μ άρεσε όόόλη η ανάρτηση (λόγω και έργω)χαίρομαι που δεν την έχασα!!!
    Φιλιά πολλά με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολύ όμορφα!!!
    Το πρώτο ειδικά το λάτρεψα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νίκη καλώς σε βρίσκω και έχω εντυπωσιαστεί κι εγώ απο τις κατασκευές σου και το μεράκι σου!Πολύ ωραία τα φτυάρια,μου έδωσες έμπνευση,όμορφα θέματα.Εύχομαι να τα λέμε συχνά!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top