Καλαπόδια και άλλες ιστορίες από τα παλιά

     Πράγματα μικρά, ταπεινά, ασήμαντα ίσως κι όμως κουβαλούν τη δική τους ιστορία. Ποιος δεν τα αγαπάει; Ποιος δε συγκινείται όταν τα ακουμπάει;
     Αυτά τα καλαπόδια ήρθαν στα χέρια μου και είχαν πάνω τους τα σημάδια της προηγούμενης ζωής τους, πληγές από καρφιά, λεκέδες από κόλλα και οπωσδήποτε επάνω σφραγισμένο το νούμερό τους.

  
   Δεν ήθελα να τα χάσουν όλα αυτά, λίγο τα καθάρισα και άρχισα να σκέφτομαι πως θα μπορούσαν να γίνουν. Προσπάθησα να φανταστώ ποιοι άνθρωποι θα ήταν εκείνοι που θα αγόραζαν ένα ζευγάρι χειροποίητα παπούτσια. Στην εποχή μας το κάνει πια αυτό κανείς; Και πώς να ήταν οι ζωές τους; Ασφαλώς θα είχαν κάτι από τις ζωές των ανθρώπων περασμένων δεκαετιών.

      Έτσι συνάντησα αυτόν τον κύριο , ήταν κάποιας ηλικίας, φαινόταν πολύ σοβαρός πίσω από το μεγάλο, ξύλινο, σκαλιστό γραφείο του. Πάντα έγραφε με πένα κι οι άλλοι εντυπωσιάζονταν. Μα όποτε έμενε μόνος συνήθιζε να βγάζει τα παπούτσια του κάτω από το γραφείο και να κλείνει τα μάτια του, για λίγο, όσο να ξεκουραστούν και όσο να προλάβει κάποια ανάμνηση να ξεφύγει από τις άλλες και να έρθει να τον συναντήσει.Ένα τέτοιο απομεσήμερο έσταξε μια σταγόνα μελάνι στο παπούτσι του, που δε θέλησε ποτέ να την καθαρίσει, για να του θυμίζει το δάκρυ που έσταζε την ίδια ώρα από τα μάτια του.





   Στο απέναντι σπίτι ζούσε μια νέα κοπέλα. Της άρεσε να γράφει. Κάθε βράδυ πριν ξαπλώσει έγραφε πάντα στο ημερολόγιό της, όχι όσα έγιναν εκείνη την ημέρα, αλλά όσα ένιωσε. Είχε πολύ καλό γραφικό χαρακτήρα, καλλιγραφικό λέγαν οι δασκάλες.
  
    Έξω στο δρόμο πέρασε βιαστικά μια μηχανή. Πίσω της άφησε στον αέρα έναν ενθουσιασμό, τον ενθουσιασμό και τη χαρά του ανθρώπου που κάνει πραγματικότητα ένα όνειρό του. Η πρώτη βόλτα με την καινούρια μηχανή γι' αυτό το αγόρι, πήρε μαζί και το κορίτσι του -ποιον άλλο;



 
   Καθώς τρέχουν δε βλέπουν καν τον ανθισμένο κήπο, μόνο νιώθουν τα αρώματα των λουλουδιών. Μέσα εκεί τρεις μικρούλες μαζεύουν λουλούδια κι ακούν το κελάηδημα των πουλιών. Η καθεμιά τους προτιμά κι ένα διαφορετικό λουλούδι, τριαντάφυλλα, παπαρούνες, άνθη αμυγδαλιάς.




 
     


      Ας συνεχίσουμε τη βόλτα στο χρόνο. Η Ρένα , που πάντα κάτι σκαρφίζεται, μας βάζει να ανασύρουμε παλιά αντικείμενα κι εμείς άλλο που δε θέλουμε να αρχίσουμε το ψαχούλεμα.
Αυτή εδώ είναι μια εσάρπα που έπλεξε η γιαγιά μου. Είχε πολλές ,μια ζωή τη θυμάμαι να πλέκει. Αυτή την πλέξη δεν την έχω ξαναδεί , η μαμά μου λέει ότι αν ξηλώσουμε λίγο θα τη θυμηθεί ,αλλά δεν την αφήνω.


   Πάμε ακόμα πιο παλιά, αφού βγάλαμε να δείξουμε τα ..προικιά μας -όπως είπαν μερικές- να και ένα προικοσύμφωνο! Το προικοσύμφωνο της προγιαγιάς μου αναφέρει, όπως όλα , με κάθε λεπτομέρεια την προίκα της, από τα λίγα χρυσαφικά της, τα ρούχα μέχρι μαντήλια και εσώρουχα, και τέλος "ολίγα μετρητά" και "έναν αγρόν εις Παλιόβρυσην", ενώ στο πλάι εκτιμάται η αξία τους σε χρήματα.Δίπλα στο προικοσύμφωνο το ενδεικτικό του γιου της, του παππού μου δηλαδή, που το 1911 τελείωσε τη Β' δημοτικού. Η προγιαγιά έφτασε όρθια σε ηλικία 104 ετών κι ο παππούς στα 100. Από γονίδια πάμε καλά, όπως καταλαβαίνετε.


  Κι αν έχετε κουράγιο πάμε ακόμα πιο πίσω. Είμαι πολύ περήφανη για την συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων μου. Τα πιο παλιά και συγχρόνως αυτά που έχουν για μένα μεγαλύτερη αξία είναι τρία χάλκινα , δυο δεκάρες και μια εικοσάρα, από τα πρώτα εκείνα που έκοψε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1831. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ γράφουν από τη μια πλευρά κι από την άλλη ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ  Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

 Ελπίζω να μη σας κούρασα!

CONVERSATION

61 σχόλια:

  1. Νίκη υπέροχα τα καλαπόδια και εξαιρετικά τα οικογενειακά κειμήλια που μας έδειξες. Η εσάρπα της γιαγιάς πανέμορφη, το προικοσύμφωνο μοναδικό και τα νομίσματα του Καποδίστρια εντυπωσιακά !!! Φύλαξέ τα όλα με αγάπη γιατί είναι αυθεντικά και πραγματικά ανεκτίμητα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΩΠΩ ΝΙΚΗ ΜΟΥ!!!!!!
    ΤΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ!!!!!
    ΠΟΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου να είσαι καλά να μας ξεκουνάς κάθε φορά και να μας κεντρίζεις το ενδιαφέρον!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφα κημείλια είναι αυτά αλλά και πόσο όμορφα τα παρουσίασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παλιά , πληγωμένα και λεκιασμένα καλαπόδια, που άλλαξαν μορφή από τα χέρια σου,για να ζήσουν μια δεύτερη ζωή πολύ καλύτερη από την πρώτη.
    Η εσάρπα της γιαγιάς πανέμορφη και η πλέξη της παράξενη.
    Και τα οικογενειακά κειμήλια, ανεκτίμητα.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι όλες περιμένουμε την ανάρτηση με τα δικά σου παλιά κι αγαπημένα, έτσι;
      Για την εσάρπα την έβαλα πιο πολύ μηπως και κάποια τη δει και ξέρει την πλέξη.
      Φιλιά κι από μας!!!

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτικά τα καλαπόδια σου Νίκη μου και ωραία η παρουσίασή τους !!!
    'Οσο για οικογενειακά κειμήλια, είναι πραγματικά μοναδικά !!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαριάννα μου! Καλή εβδομάδα και σε σας, φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Μου έχετε γίνει όλες λογοτέχνισσες και μου γράφετε ωραίες ιστορίες!Φτου σας...να μη σας ματιάσω εννοώ...χαχαχα. Κουκλιά τα καλαπόδια Νικούλα μου...όσο για τους θησαυρούς σου, υπέροχοι! Μου αρέσουν πολύ όλα αυτά τα παλιά χαρτιά και αντικείμενα...τα νομίσματα δε...θησαυρός πραγματικός! Έχω δει κι εγώ προικοσύμφωνο από κοντά, δεν πίστευα στα μάτια μου...χαχαχα...μετρούσαν μέχρι και τις φανέλες! Άλλες εποχές, διαφορετικές και σίγουρα πιο ποιοτικές...Είδα και τις προηγούμενες φωτό που είχα χάσει,μαγικές!!!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε ευαίσθητες ψυχές που μας διαβάζουν, να τις απογοητεύσουμε;
      Τα παλιά χαρτιά μου αρέσουν κι εμένα και όλα όσα μας συνδέουν με τις ρίζες και την προσωπική μας ιστορία.
      Ετσι ήταν τα προικοσύμφωνα, έτσι ήταν οι άνθρωποι, ας μην τους κρινουμε με τα δικά μας δεδομένα. Όλα αυτα που έπαιρναν προικα ήταν πολύτιμα γιατί μετά δεν μπορούσαν να αγοραστούν ευκολα από το νέο ζευγαρι.
      Φιλάκια Μαράκι μου!

      Διαγραφή
  7. Τα καλαπόδια σου απλά υπέροχα δεν έχω λόγια.Η πλέξη της εσάρπας είναι πολύ ντελικάτη,όσο για το προικοσύμφωνο θυμήθηκα τη γιαγιά μου που ρώταγε όταν μου πήρε ο μπαμπάς μου ραπτομηχανή αν μου κάνανε συμβόλαιο ότι είναι δικιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ραπτομηχανή Κατερίνα μου ήταν κάτι πολύτιμο τότε και δυσκολο να αποκτηθεί, είχε δίκιο η γιαγιά κι ας μην ήξερε τι θαυματα θα έκαναν τα χέρια σου μετα!
      Φιλιά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Τελεια τα καλαποδαρακια Νικη! Σου πετυχαν!!!
    Και η συλλογη σου-κειμηλια-προικα σου φαινεται να ναι μεγαλης συναισθηματικης αξιας! Η΄κανω λαθος? ?
    Οπως και να χει,εμενα ολα αυτα, μ αρεσει που υπαρχουν ακομα ζωντανα !
    Σε φιλωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσοι καλλιτέχνες τα διάλεγαν μαζί Σοφάκι, το ξέχασες; Πώς να μην φέρουν έμπνευση; Χα,χα!
      Λάθος δεν κάνεις, ό,τι μας συνδέει με ανθρωπους δικούς μας και θα μας συνδέσει και με τη συνέχειά μας σ' αυτόν τον κόσμο είναι πολύτιμο.
      Φιλάκια κοριτσάκι μου!

      Διαγραφή
  9. Α, δε παίζω!!!θα κάνω και δεύτερη ανάρτηση προικώων;;;;και εγω έχω καλέ και λεφτά (αμέέέέ) και μη σου πω και προικοσύμφωνο, άσε δε τις κουβέρτες που έπλεκε η γιαγιά,βιβλία;;;βιβλία να δουν τα μάτια σου!χαχαχα τι με περάσατε πένητα;;;Φοβάμαι και τους κλέφτες να τα βγάλω όλα στη φόρα, μην τους τα έχω και στο πιάτο!
    Τα καλαπόδια σου (εδώ μ έφαγες,ένα ζευγάρι κι αυτό απο διαθήκη)με μάγεψαν. Να σου ομολογήσω οτι εγω κιντύνεψα να προσαρμόσω θέμα.Τίποτα δε μ άρεσε,αλλά κι αυτά στα προσεχώς...
    Φιλάκια καλό Ξημέρωμα και ΦΥΛΑ ΤΑ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΛΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να παίξεις και να κάνεις όσες αναρτησεις θέλεις, είμαι σίγουρη ότι οι θησαυροί σου είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που θέλησες να μας δείξεις,και για τους κλέφτες μη φανταστείς, κι εγω από τη θυρίδα τα' βγαλα1 Χα,χα!
      Τα καλαπόδια με δυσκολεψαν κι εμένα και σε καταλαβαίνω, δεν ήθελα να τα κάνω παπούτσια, που είναι το προφανές, αλλά ούτε και κάτι άσχετο εντελώς.
      Περιμένουμε τα προσεχώς!
      Φιλιά πολλά -πολλά!

      Διαγραφή
  10. Εξαιρετικα αυτα τα καλαποδια!και καθε τι παλιο που κρυβει μια ιστορια!
    να σαι καλα νικη μου και να εχεις μια υπεροχη εβδομαδα!φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαγεία τα παλιά σου αντικείμενα!!!
    Έμεινα να τα θαυμάζω καθένα ξεχωριστά! Και όταν έφτασα στα νομίσματα η καρδιά μου σκίρτησε γιατί θυμήθηκα τα δικά μου που τώρα βρίσκονται στην τσέπη κάποιου κλέφτη!
    Πρόσεχέ τα και φρόντιζέ τα ανάλογα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου το ακούω και ανατριχιάζω, τα προσεχω αλλά ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σιγουρος...
      Να είσια καλά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Τι υπέροχα καλαπόδια είναι αυτά... και τι όμορφες ιστοριούλες τα συνοδεύουν!!!! Για τα οικογενειακά κειμήλια τι να πω... πρόσεχε τα σαν τα μάτια σου!!!! Να έχεις μία όμορφη εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξέρεις Βικυ μου ότι τα δικά σου καλαπόδια ήταν η αφορμή να τα αναζητήσω και να ασχοληθώ!
      Καλή εβδομάδα, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα ...όλη μέρα!
    Τι να πω...έκανες απίστευτη δουλειά με τα καλαπόδια..ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.
    Όσο για τα υπόλοιπα χαίρομαι που έχουν πέσει στα χέρια σου,γιατί ξέρεις να εκτιμάς την αξία τους.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νένα μου σ' ευχαριστώ, χαίρομαι που σου αρέσουν!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Μας ταξίδεψες σε άλλη εποχή με τα καλαπόδια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Νίκη!!Πανέμορφα τά καλαπόδια!!Μέ εντυπωσίασε τό προικοσύμφωνο τής γιαγιάς σου!!Πολύ όμορφα τά κειμήλια καί η συλλογή νομισμάτων!!Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντυπωσιακό είναι Δημητρα γιατί είναι κάτι τόσο μακρινό από την εποχή μας. Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  16. Είναι πανέμορφα τα καλαπόδια και οι ιστορίες που τα συνοδευουν εδεσαν άψογα. Οσο για τους θησαυρούς σου ανεκτίμητοι πράγματι!
    Φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύτιμα κειμήλια σε μια υπέροχη παρουσίαση!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα και καλώς βρίσκω την υπέροχη παρέα σας. Τρέχοντας ήρθα από το μπλογκ της Ρένας , να δω να θαυμάσω και να ονειρευτώ μαζί σας .
    Μα εδώ βρήκα μια γλυκιά ακούραστη ιστοριούλα για τα παλιά καλαπόδια που ζωντάνεψαν και περπάτησαν στα χνάρια της ιστορίας σου.
    Βέβαια η συλλογή των παλιών νομισμάτων και το προικοσύμφωνο , ούτε καν πέρασε από το νου μου .
    Χαίρομαι που είμαι εδώ. Οι θησαυροί σου ανεκτίμητοι.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Νικόλ κι ευχαριστώ για τα όσα καλά μου γράφεις, εύχομαι να τα λέμε!

      Διαγραφή
  19. Ωραία συλλογή στα κατάλληλα χέρια! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύτιμη συλλογή και τα καλαπόδια σου ονειρεμένα!!!! Με το προικοσύμφωνο θυμήθηκα τον συντοπίτη μου, τον Ροΐδη..... απίστευτα πράγματα γράφανε μέσα! Μέχρι και πήχες κάμποτο!!!!!! Η εσάρπα της γιαγιάς εξαιρετική και τη διατηρείς πολύ καλά, άσπρη άσπρη και απαλή σαν κουκούλι....
    Να τα προσέχεις Νίκη μου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλία μου χαίρομαι που σου άρεσαν τα καλαπόδια. Ο Ροΐδης έπερνε έμπνευση από κάτι τέτοια και τα σχολίαζε με το δικό του τροπο.
      Η εσάρπα μένει έτσι γιατί έχει φορεθει ελάχιστα, κι από μένα καθόλου, ισως μεγαλώνοντας να το τολμήσω.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Νίκη τι αξιέπαινη δουλειά που έκανες στα καλοπόδια!!Τα ταιριαστά μοτίβα και οι γλυκές μικρές ιστορίες όμορφα πλεγμένες τα απογείωσαν Ενδιαφέρον και εντυπωσιακό το προικοσύμφωνο , νοσταλγικό και το απολυτήριο του παππού(μου έβαλες ιδέα εχω κι εγώ του πατέρα μου) Ομορφη η συλλογή νομισμάτων και σημαντική ...μου θύμισες την δική μου που εκτός των άλλων είχε ενα αιγινίτικο νόμισμα το σχήμα του οποίου απεικονίζεται στο σήμα της Αlpha bank και μερικά βυζαντινά,τα οποία εκλάπησαν όταν μπήκαν στο σπίτι μας πέρυσι..Αχ τι μας κάνει αυτή η ξεσικώστρα Ρένα!!!Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μας κάνει δε λες τίποτα...Πολύτιμες οι συλλογές και πραγματικά είναι πολύ λυπηρό όταν χάνονται τέτοια κομμάτια. Αυτό με το σήμα της τραπεζας δεν το είχα ξανακούσει, αλλά ταιριάζει, τραπεζα- νομισμα, από κει θα το πήραν!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν τα καλαπόδια!
      Φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  22. Νίκη, τα έφτιαξες πολύ όμορφα τα καλαπόδια. Τους έδωσες και πάλι ζωή και χρώμα. Όμως το πιο σημαντικό σημείο της ανάρτησης είναι τα οικογενειακά σου κειμήλια. Αυτά που περιγράφουν την ιστορία της οικογένειάς σου, σε σένα και τα παιδιά σου σήμερα, στα εγγόνια σου "αύριο". Είμαι σίγουρη ότι θα τα φυλάξεις "ως κόρην οφθαλμού" για τους απογόνους σου.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ειρήνη μου, αυτά που μας συνδέουν με το παρελθόν είναι πολύτιμα και οφείλουμε να τα κρατήσουμε και για τους επόμενους, θα έχουν τόσα να τους πουν.
      Καλό βραδυ και σε σένα!

      Διαγραφή
  23. Νίκη μου τα καλαπόδια είναι με πολύ γούστο φτιαγμένα. Ο μπαμπάς μου ήταν τσαγκάρης και εφτιαχνε χειροποιητα παπούτσια έτσι είχαμε στο σπιτι όλα τα νούμερα,αλλά τα νούμερα οι αδερφές μου τα πεταξαν πριν απο χρόνια χωρίς να πουν τίποτα.... για να καθαρίσουν τον τοπο.... ΕΓΚΛΗΜΑ!!!!! η μάνα μου κι εγω τραβαγαμε τα μαλλια μας! Ούτε ένα για ενθυμιο δεν αφησαν...Τώρα που τα βλεπουν σε σας τα τραβανε κι αυτες! Θέλω να βρω κι εγω αλλα όχι τα καινουρια, να βρω παλιά σαν τα δικά σου! Θα μου θυμιζουν τα χερια του πατερα μου όταν καλούπωνε επανω τους το δέρμα... φυσικά και όλα τα υπόλοιπα παλια αντικειμενα είναι φοβερα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου δεν το πιστεύω, είναι δυνατόν να τα πεταξαν;
      Θα σου στείλω μέιλ από που τα πήρα.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Νίκη μου σ ευχαριστώ πολύ!!! Το μειλ δεν το πήρα! Αν σου είναι ευκολο κάνε άλλη μια προσπάθεια στο katerinatsarbo@yahoo.gr Σ ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την καλή σου διάθεση! Φιλιά πολλά και καλό ΣΒ

      Διαγραφή
    3. ΝΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΑΒΑ,ΕΛΑΒΑ.... ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!

      Διαγραφή
  24. Πανέμορφα έγιναν στα χέρια σου, Νίκη, τα παλιά καλαπόδια! Πραγματικά έργα τέχνης! Για να μην σχολιάσω και τις όμορφες ιστορίες που τα συνοδεύουν!! Οσο για τους θησαυρούς σου, είναι κειμήλια ανεκτίμητα!!! Είμαι σίγουρη ότι τα αγαπάς, ότι εκτιμάς την αξία τους ! Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Πεπούλα για τα καλά λόγια!
      Καλή εβδομάδα να έχεις, φιλιά!

      Διαγραφή
  25. Πραγματικα εγιναν υπεροχα τα καλαποδια Νικη μου!!!!!!Η εσαρπα τις γιαγιας ανεκτιμητη να εισαι καλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πανέμορφα!!!τα καλαπόδια σου σωστα αριστουργήματα!!!!αλλά και οι ιστορίες τους....και η εσάρπα της γιαγιάς σου υπέροχη!!!πράγματι τέτοια πλέξη δεν έχω ξαναδεί!!!!να σαι καλά!!!!καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τι όμορφη ανάρτηση, Νίκη! Μου άρεσε πολύ όπως παρουσίασες τα καλαπόδια! Το καθένα με τη δική του ιστορία, να κρύβει κι από κάτι!
    Η εσάρπα είναι πανέμορφη! Ούτε κι εγώ θα άφηνα να την ξηλώσουν! Με τίποτα!! Είναι υπέροχη! Αλλά κι όλοι οι θησαυροί που μας έδειξες..
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!
    Τα φιλιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. εξαιρετικα τα καλαποδια και η αναρτηση και τα κειμηλια!!! με ταξιδεψαν σε αλλες εποχες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ελπίζεις να μη μας κούρασες;!!!!!
    Νίκη μου, θα έπρεπε να σε ευχαριστήσουμε γι' αυτή την πολύτιμη ανάρτηση. Ειλικρινά, ξέρεις πόσο συγκινήθηκα;!!!!
    Προικοσύμφωνο; Δεν ήξερα ότι υπήρχαν στ' αλήθεια, γραμμένα σε χαρτί. Νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν προφορική συμφωνία, μεταξύ των οικογενειών γαμπρού-νύμφης. Πω πω!!!! Και το ενδεικτικό του παππού σου; Βέβαια, τότε το να πήγαινες δημοτικό, ήταν σαν να είχες βγάλει πανεπιστήμιο!!! Τι χρόνια κι αυτά!!!Και πόσο όμορφος κόσμος, αληθινός.
    Τα καλοπόδια σου, τι όμορφη η ιστορία σου, που τα συνόδευσε!!
    Και η συλλογή νομισμάτων!!!!
    ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Νίκη μου!!
    Να είσαι πάντα καλά, και γεμάτη από τέτοιους θησαυρούς ψυχής!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, Ροδούλα μου, έχω δει και πιο επίσημα προικοσύμφωνα, "Στο όνομα της αγίας τριάδας..." ξεκινούσαν και υπογράφονταν και από μάρτυρες, κανονικά συμβόλαια δηλαδη! Τα λόγια, έπεα πτερόεντα,κι άντε να αποδείξεις μετά τι είχες συμφωνήσει και τι σου είχαν τάξει...
      Ο παππούς είχε πάει ως την τετάρτη δημοτικού όλο κι όλο, γιατι στο χωριό δεν υπήρχε σχολαρχείο για να συνεχίσει, αλλά ήταν απίστευτα καλλιγράφος και ορθογράφος σε άπταιστη καθαρεύουσα. Εχουμε επιστολές και φωτογραφίες που έστελνε στους δικούς του όταν ήταν φαντάρος τον καιρό της Μικρασιατικής καταστροφής εκπληκτικές "Σεβαστοί μου γονείς φιλώ την δεξιάν σας..." το φαντάζεσαι;
      Άλλες εποχές, πολύ δυσκολες αλλά και όμορφες!
      Φιλιά πολλά καλή μου!

      Διαγραφή
  30. Ήρθα για να θαυμάσω και να ευχηθώ πολύχρονη!
    Η πλέξη της εσάρπας εκείνη την εποχή ήταν από τις δύσκολες, τυλίγανε την κλωστή στο δάχτυλο καθώς πλέκανε και περίσσευαν αυτές οι θηλιές. Στον επόμενο γύρο τις έπλεκαν μια-μια, με την σειρά, στοιχίζοντας τες. Διαδικασία που έπαιρνε πολύ χρόνο αλλά το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Άλλη τεχνοτροπία, με πολλά κυκλάκια στο δάχτυλο και στοιχισμένοι κύκλοι στη σειρά, συνήθως με μοχέρ νήμα. Αυτά μπορώ να καταλάβω από την φωτό σου, που είναι ανάποδα στη φορά πλέξης. Αν τυχόν βάλεις κοντινό πλάνο της πλέξης... θα πλακώσουν όλες οι δικές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top