Σπήλαια Διρού - Μάνη

    Η Μάνη είναι ένα μέρος της Πελοποννήσου με ξεχωριστό χαρακτήρα. Ο τόπος, οι άνθρωποι  κι οι συνήθειες έχουν ιδιαιτερότητες αλλά και μια δική τους ομορφιά. Για μας είναι και το μόνο κομμάτι της Πελοποννήσου που δεν έχουμε γνωρίσει από κοντά, αλλά η εκδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων το προηγούμενο Σάββατο  μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση, μια γεύση που μας άνοιξε περισσότερο την όρεξη να γνωρίσουμε αυτά τα μέρη.
     Πρώτη στάση για πρωινό καφεδάκι στη Σπάρτη, στην πλατεία του δημαρχείου.


   Περνώντας μέσα από το βραχώδες μανιάτικο τοπίο και θαυμάζοντας τα πέτρινα κτίσματα ,παλιά και καινούρια όλα φτιαγμένα με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, φτάσανε στην είσοδο του σπηλαίου Βλυχάδα, ένα από τα πιο όμορφα του κόσμου ,λένε, κι έτσι είναι.

     Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής ,1200 μέτρα,γίνεται με βαρκούλες και στο τέλος συνεχίζουμε περπατώντας για 300 μέτρα περίπου ως την έξοδο. Σωσίβια, λοιπόν, κι επιβίβαση.


 
    Όποια περιγραφή κι αν κάνω για το εσωτερικό του σπηλαίου θα είναι φτωχή ! Μια λέξη μόνο: Μαγεία! Και τα λόγια από τα παιδικά χειλάκια γεμάτα θαυμασμό:
    Μαμά, δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτή την ομορφιά!
Μαμά, οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα κι από δίψα, εγώ θα πεθάνω από ομορφιά εδώ!
    Δυο μικρά βιντεάκια για να πάρετε μια μικρή μόνο γεύση. Και σκεφτείτε, έχουν εξερευνηθεί 7,5 χιλιόμετρα ως τώρα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει το συνολικό μήκος του σπηλαίου!



    Αν έχετε χρόνο δειτε κι αυτό το εξαιρετικό οδοιπορικό.

   Βγαίνοντας ακολουθούμε μια σύντομη διαδρομή και φτάνουμε ξανά στο σημείο απ' όπου μπήκαμε.

     Στο πλάι μας η θάλασσα και στο βάθος μια παραλία με κατάλευκα βότσαλα. Δείτε χρώμα που έχουν τα νερά!

     Φεύγοντας μας αποχαιρετά τη μνημείο της μανιάτισσας γυναίκας που ατενίζει τη θάλασσα έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό που θα φανεί.

     Επόμενη στάση  στο Μαυροβούνι για μπάνιο και φαγητό. Απέραντη αμμουδιά, με λίγο κύμα εκείνη τη μέρα αλλά αυτό δεν πτόησε καθόλου ούτε τα παιδάκια μας, που περίμεναν πως και πως το πρώτο τους μπάνιο, ούτε τους λίγους θαρραλέους γονείς που βούτηξαν. Δίπλα στην παραλία μια εξαιρετική ταβέρνα μας έφερε του κόσμου τις λιχουδιές και σε πολύ καλές τιμές -να τα λέμε αυτά εποχές που είναι.

  Τελευταία στάση για παγωτό το απόγευμα στο γραφικό Γύθειο.

      Μια σκέψη τριγύριζε στο μυαλό μου καθώς επιστρέφαμε και τα πιο πολλά κουτσούβελα κοιμούνταν στα καθίσματα του πούλμαν το ένα στην αγκαλιά του άλλου. Πόσο ασήμαντα μοιάζουν τα δικά μας έργα κι εμεις οι ίδιοι ακόμα μπροστά στα δημιουργήματα της φύσης; Πώς μπορούμε να τα περιφρονούμε, πώς μπορούμε να τα μολύνουμε, να τα καταστρέφουμε, να τα καταπατούμε εμείς οι μικροί κι ασήμαντοι;

CONVERSATION

19 σχόλια:

  1. Νικούλα μου υπέροχη η εκδρομή σας... πήγατε στο ωραιότερο (για μένα) σπήλαιο του κόσμου, μαγικό και παραμυθένιο!!! Βέβαια θα πρέπει να πάτε ξανά για να γνωρίσετε και τις καστροπολιτείες της Μάνης η οποία γενικά είναι μαγική!!!! Να περνάτε πάντα όμορφα!!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ!!!
    ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΙΚΗ ΜΟΥ!!!!
    ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ!!
    ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά, πανέμορφη η εκδρομή σας! Μαγευτικό το σπήλαιο Διρού! Εντυπωσιακά "άγρια" η Μάνη ! Ειδυλλιακά τοπία! Να΄σαι καλά, Νίκη μου! Να περνάς ακόμη καλύτερα και να "γεμίζεις" με τις μοναδικές ομορφιές που έχει η Ελλάδα μας!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι μια παρόμοια διαδρομή με την τριήμερη εκδρομή της Β Λυκείου. Πολύ όμορφα μέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πραγματικά υπέροχο σπήλαιο. Οι γύρω περιοχές φανταστικές. Ευχαριστως θα ξαναπήγαινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχη η ξενάγησή σου! Στο σπήλαιο αυτό δεν έχω πάει,αλλά θα ήθελα πολύ. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η επίσκεψη στα σπήλαια Διρού, σου κόβει πραγματικά την ανάσα!
    Μαγεία!!!!
    Να περνάς πάντα όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο χάρηκα με την ανάρτησή σου !! Εχω πάει πολλές φορές και δεν χορταίνω τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες με τα παράξενες φιγούρες .Από τα ωραιότερα σπήλαια!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Μάνη με γοήτευσε με το άγριο και μυστηριακό τοπίο της !!!Το σπήλαιο δε του Διρού θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο!!!Ευχαρίστως θα ξαναέκανα τον γύρο της Πελοποννήσου που είναι από τους ωραιότερους προορισμούς της ελλάδος!!Να περνάς όμορφα Νίκη μου!!Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εντυπωσιακό! πράγματι... έχω πάει... και είχα μείνει!!.... ωραίες φώτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Νίκη μου!!Τά έχω επισκεφτεί όλα αυτά τά μέρη,αλλά η ομορφιά τους δέν σέ αφήνουν νά τά χορτάσεις!!Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!!Νά περνάς πάντα καλά!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οικεία και γνώριμα μέρη που πραγματικά τα λατρεύω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα πάντα Νίκη μου ξεκινούν από την παιδεία των παιδιών μας, είναι σημαντικό να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τους ανθρώπους και το περιβάλλον,αλλά δυστυχώς....Ομορφες οι φωτός και νάσαι καλά που τις μοιράζεσαι μαζί μας !!!Καλό καλοκαίρι και καλό μήνα!!!Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωωωωω!!!! Δεν ήξερα γι' αυτό το σπήλαιο Νίκη μου, πραγματικά εντυπωσιάστηκα!!!
    Βλέπω περνάτε πολύ όμορφα!!! :)
    Πόσο συμφωνώ με τον επίλογό σου, είμαστε τόσο μικροί για να τα βάλουμε με τη φύση!!!!!!
    Φιλιά πολλά, καλό καλοκαιρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα όμορφο και γλυκό να έχεις.Η σημερινή σου βόλτα με πήγε αρκετά χρόνια πίσω όταν είχαμε κάνει και εμείς την ίδια διαδρομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νίκη μου η πελοποννησος είναι πανέμορφη! Και ειδικά η Μάνη είναι ξεχωριστή!Την είχα επισκεφτεί και μαγεύτικα! Να περνάς καλά, και καλό καλοκαίρι! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τι ομορφα που με ταξιδεψες..να σαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ Ελλαδίτσα μας πανέμορφη... πως μπορούμε και την κακοποιούμε έτσι; Υπέροχη η εκδρομή σας Νικούλα! Τι όμορφες εμπειρίες και εικόνες για τα παιδιά!!! Φιλιά πολλά κούκλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειχα πολυ καιρο να ερθω απο εδω λογω στρατου.Δεν ξεχνώ ποτέ τους μπλοκόφιλους και ετσι περνάω σήμερα για ν αφησω πολλές ευχες για εναν ομορφο μηνα.Καλο καλοκαιρι να περάσεις * • ♫ ♫ ♫ • *** • ♫ ♫ ♫ • ***Πολυ ομορφο το σπηλαιο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top