Τα παιδιά χτίζουν το μέλλον


   Οι τρεις τελευταίες εβδομάδες κυλησαν στο σχολείο μας μέσα στη χαρά της δημιουργίας! Τουβλάκια lego, μοτερ, αισθητήρες κίνησης και lap top. Πώς θα τα συνδέσουμε, πώς θα γίνει η βάση και πότε θα έρθουν τα καινούρια lego; Μόνο αυτά τριγυριζαν στο μυαλό των παιδιών μας...
    Αφορμή η συμμετοχή της Στ΄ τάξης στο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής της WRO Hellas με θέμα τα οχήματα και τις μεταφορές του μέλλοντος.

 




   Ο χρόνος προετοιμασίας λίγος αλλά η όρεξη κι η φαντασία περισσεύουν. Και αν εύκολα βρίσκεις παιδιά πρόθυμα να τρέξουν να πιάσουν τα τουβλάκια, τα κατσαβίδια και το ποντίκι του υπολογιστή, το δύσκολο είναι να βρεις δασκάλους καταρτισμένους και πρόθυμους να θυσιάσουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακά τους, με όρεξη, υπομονή κι αγάπη να καθοδηγήσουν τα παιδιά και να τους ανοίξουν ένα παράθυρο στον κόσμο της ρομποτικής. Το Δημοτικό της Βυτίνας, όμως, έχει τέτοιους δασκάλους που χρόνια τώρα το έχουν μετατρέψει σε σχολείο- πρότυπο  και η τεχνολογία  έχει μπει στις αίθουσές του με πολλούς τρόπους.

 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
     Κι αφού σχεδίασαν, έχτισαν, γκρέμισαν, ξαναέχτισαν, προγραμμάτισαν και έκαναν αμέτρητες δοκιμές, το ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου 4 Μαρτίου πήραμε το δρόμο για την Καλαμάτα  και τον διαγωνισμό για την περιφέρεια Πελοποννήσου.















   Οι γονείς, βλέποντας τις κατασκευές άλλων σχολείων , ειδικά των ιδιωτικών, σκεφτόμασταν ότι πάμε ξυπόλυτοι στ΄ αγκάθια. Τα παιδιά ευτυχώς ήταν απασχολημένα να ετοιμάσουν το έργο τους, το i-Parking.


   Τι κάνει το έξυπνο γκαράζ; Έχει αισθητήρα απόστασης/κίνησης για να ανοίγει και να κλείνει η πόρτα αυτόματα. Όταν το αυτοκίνητο μπει μέσα, δέχεται φωνητικές εντολές το περιστρέφει πλήρως ετσι ώστε όταν χρειαστεί να βγει πάλι στο δρόμο αυτό να γίνει με το μπροστινό μέρος του και όχι με την όπισθεν, μειώνοντας κατα πολύ τον κίνδυνο ατυχήματος. Το γκαράζ ελέγχεται ασύρματα από ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτελεί εντολές σε γλώσσα προγραμματισμού Scratch.







   Όλα πήγαν καλά στην παρουσίαση κι όταν έφτασε η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις πέντε ομάδες που θα προκρίνονταν στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Αθήνας, μια μικρή ελπίδα φώτισε τις καρδιές μας. Λες; Και ναι, το μικρό μας σχολείο πήρε την πρώτη θέση, κι η χαρά μας ήταν απερίγραπτη!!! Πανηγύρι στήσαμε!


   Ταυτόχρονα γινόταν κι ο διαγωνισμός των γυμνασίων. Τα ρομποτάκια των παιδιών  είχαν να ακολουθήσουν στο χάρτη την πορεία του Μ Αλεξάνδρου και να ολοκληρώσουν δύο δοκιμασίες. Από την περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε ένα μόνο λύκειο, της Νεαπολης Λακωνίας.



  Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επιδείξεις εκτός συναγωνισμού από το εργαστήριο bitLab της Καλαμάτας.
 






Πίσω στο σχολείο ο ενθουσιασμός φέρνει περισσότερη όρεξη για δουλειά και η αίθουσα εκδηλώσεων  το εργαστήριο δοκιμών παίρνει φωτιά. Καθε απόγευμα πιτσιρίκια από όλες τις τάξεις έρχονται να βοηθήσουν την ομάδα, φερνοντας τα lego και τις ιδεες τους.



    Πρέπει να οργανωθούμε- τωρα παιζουμε Α΄Εθνική- να φτιάξουμε μπλουζάκια για την ομάδα και το γκαράζ μας να γίνει ακόμα πιο έξυπνο!


   Και να το! Έγινε πιο μεγάλο -η ομάδα μάζεψε όοολα τα lego της Βυτίνας- και έχει δύο θέσεις στάθμευσης. Επίσης η πόρτα δεν ανοίγει πια με φωτοκύτταρο (μια γάτα να περάσει..) αλλά με φωνητική εντολή. Επιπλέον μιλάει και το ίδιο και ενημερώνει το χρήστη όταν ανοίγει και κλείνει η πόρτα ή όταν το δάπεδο περιστρέφεται.

    Και έτσι ανανεωμένοι το Σαββατο 18 Μαρτίου φτάσαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.









   Το κοινό παρακολουθεί πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και ομιλίες όσο οι ομάδες προετοιμάζονται.




    Το επίπεδο εδώ ήταν πολύ ανεβασμένο, είδαμε εκπληκτικές συμμετοχές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αν και οι ακριτικές περιοχές είχαν λιγότερες ομάδες,  λόγω της προφανούς δυσκολίας στις μετακινήσεις.
    Άνθρωποι χαρούμενοι,  γεμάτοι όρεξη για δημιουργία- κόντρα στη μιζέρια που μας περιβάλλει- να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό! Τηλεκατευθυνόμενα πλοία, τελεφερίκ, υποθαλάσσια τούνελ και αερομεταφορές έδιναν κι έπαιρναν. Τα ρομποτάκια των γυμνασίων ακολουθούσαν την πορεία τους στο χάρτη και τα λύκεια πρότειναν εφαρμογές με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαχείριση απορριμάτων για έναν πράσινο πλανήτη.
    Και μόνο η συμμετοχή σε μια τέτοια γιορτή είναι σπουδαία εμπειρία!





Εχουμε και το ανάλογο κέρασμα, να γλυκάνουμε τους κριτές...





    Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και από τα 80 δημοτικά περάσαμε  στον ημιτελικό τα 40. Η επόμενη φάση βγάζει τη δεκάδα του τελικού. Εκεί τα πράγματα ζόρισαν πολύ. Ελπίδα, θετική ενέργεια, χτυποκάρδι... αλλά δυστυχώς δε τα καταφέραμε.
   Τα ματάκια βουρκωσαν... πώς να τα πείσεις ότι κι αυτό που κατάφεραν είναι πολύ σπουδαίο και ότι είμαστε περήφανοι γι΄αυτα;  Όλη η ομάδα, δάσκαλοι, γονείς, συγγενείς μια αγκαλιά για τα αστεράκια μας. Μετά, πάμε να δούμε τι έκαναν οι διπλανοί. Η Σάμος πέρασε, ξεχώριζε από την αρχή... η Χίος και το Ρέθυμνο όχι... κρίμα, άξιζαν... Ανάμεικτα τα συναισθήματα...

   Επιστρέψαμε γεμάτοι εικόνες, εμπειρίες, γνώση και πάνω απ΄όλα γεμάτοι ευγνωμοσύνη για τους ξεχωριστούς δασκάλους μας που μας πήραν συνοδοιπόρους σ΄αυτό το μαγικό ταξίδι!



    Πώς μπορεί ένα τέτοιο γεγονός να μη γίνει αφορμή για δημιουργία; Όλοι θέλαμε να το ζήσουμε με τον τρόπο μας.  Ετσι, εκτός από την επίσημη εμφάνιση, η ομάδα έχει και μια δεύτερη, χειροποίητη, με πολλή αγάπη κρυμμένη στις ατέλειές της.



    Επίσης μικρά κοσμήματα- ενθύμια, από τουβλάκια που σούφρωσα από το εργαστήριο, την ώρα που μου εξηγούσαν κάθε τεχνική λεπτομέρεια της κατασκευής και έκανα με πολλή σοβαρότητα ότι καταλάβαινα...




 Ας κλείσουμε γλυκά με τα lego σοκολατάκια μας...





   
   Κάποιες από τις φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται από το blog του σχολείου μας, όπου γίνεται και η παρουσίαση του i- parking 



CONVERSATION

24 σχόλια:

  1. Πολλά συγχαρητήρια και στα παιδιά και στους δασκάλους τους και για την προσπάθεια και για το αποτέλεσμα!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας και μπράβο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν! Με εντυπωσίασαν όλα αυτά!Ένα γλυκάκι θα το έτρωγα τώρα!Και φυσικά δημιούργησες και lego-κοσμήματα χιχι πρωτότυπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε κουνελάκι, το γλυκάκι το κερναμε με την καρδιά μας!

      Διαγραφή
  3. Σε όλα τα παιδιά και στους δασκάλους του σχολείου σας Νίκη μου αξίζουν πολλά μπράβο !! Και εγώ εντυπωσιάζομαι με τη δημιουργικότητα των παιδιών !!!
    Να ξέρεις ότι στο διπλανό δρόμο μένω !!! ΠΟλλά φιλιά και καλή συνέχεια στα παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα τωρα, γιατι να μην το ξεραμε να βρεθούμε για έναν καφε, θα μας έφερνε και γούρι ένας τέτοιος άνθρωπος!..
      Τα φιλιά μας και την αγάπη μας!!

      Διαγραφή
  4. Πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη και τόσο δημιουργική πρωτοβουλία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προσπάθειά σας είναι συγκλονιστική, Νίκη μου! Πάντα επιτυχίες εύχομαι στα σχολειά σας και πάντα εμπνευσμένους δασκάλους και μαθητές! Τα σοκολατάκια με τρέλαναν!! Μπράβο για την υποστήριξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ Ευγενία μου. Είναι ευλογία για τα σχολεία αυτοί οι εκπαιδευτικοί γιατί καταφέρνουν σπουδαία πραγματα παρα τις συνθήκες που επικρατούν γυρω μας.
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  6. Χι, χι! Σε ένιωσα που παρίστανες ότι καταλάβαινες!!!
    Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό. Τι μπορούν να καταφέρουν τα παιδιά, όταν τους δώσουμε λίγο χώρο και προσοχή!
    Μπράβο και στους δασκάλους τους.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λίγα λες Αλεξάνδρα μου! Αχ, δεν το΄χω καθόλου... Τα ζουζούνια με τη σωστή καθοδήγηση κάνουν θαυματα!
      Φιλιά κι από εμάς!

      Διαγραφή
  7. Νίκη μου αγαπημένη, διαβάζω με προσοχή την παρουσίαση σου, βλέπω τις φωτογραφίες, καμαρώνω, φουσκώνω από περηφάνια και αναρωτιέμαι, γιατί δεν δείχνει η τηλεόραση αυτές τις τόσο σημαντικές ειδήσεις! Είμαστε βουτηγμένοι στην θλίψη και στην μιζέρια, ακούγοντας όλα τα κακά...
    Έχουμε σπουδαία παιδιά και δασκάλους κι αυτή είναι η αληθινή Ελλάδα μας!
    Μέσα από την καρδιά μου κι από σένα, θέλω να στείλω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για τα επιτεύγματα των παιδιών! Των δικών σου παιδιών, των δικών μας, όλων μας!
    Ευτυχώς που υπάρχουν αυτά! Είναι το ρόδινο μέλλον της πατρίδας μας!
    Γι αυτό άλλωστε, τα παιδιά μας είναι περιζήτητα σ΄όλο τον κόσμο!
    Θεωρώ επίσης πολύ σημαντική την συμβολή των γονέων, την συμπαράσταση τους, ηθική και υλική, παρά τις γνωστές αντιξοότητες.
    Πόση χαρά μου έδωσες! Αθάνατο Ελληνικό πνεύμα!
    Πολύ όμορφα και συμβολικά τα έργα των χειρών σου!
    ΕΥΓΕ, σε όλους σας, μικρούς και μεγάλους!
    Σας ευχαριστούμε!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου τα κανάλια έδειξαν την εκδήλωση του τελικού στην Αθήνα, γιατί έκαναν ένα πέρασμα... ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας ακόμα αρχηγός μικρού κόμματος και ορισμένοι βουλευτές. Αχ!

      Εχεις δίκιο, αυτη είναι η αληθινη Ελλάδα, οι άξιοι δάσκαλοι, τα παιδιά μας που έχουν πολλές δυνατότητες κι οι γονείς που τα στηρίζουν. Όλοι μαζί αντιστρέφουμε τις συνθήκες γύρω μας και προχωράμε.
      Και είναι πολλοί αυτοί που αγνοούν όσα μας περιβάλλουν και πάνε μπροστά. Εκεί γνωρίσαμε πολλούς!
      Τα φιλιά μου, την αγάπη μου κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από όλους μας!

      Διαγραφή
  8. Νιώθω τόσο περήφανη για τα παιδιά σας, τους δασκάλους σας, το σχολείο σας κι εσάς όλους!!!Θερμά συγχαρητήρια γιατί πετύχατε κάτι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό!Θα ήταν ωραίο όμως να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή και περισσότερα κίνητρα για τα μικρά αυτά αστέρια που θα είναι οι αυριανοί μας επιστήμονες!!!Μπράβο σας παιδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήταν το ιδανικο αυτό Κικίτσα μου, να προβάλουμε τα θετικά που γίνονται σε κάθε τομέα. Όλοι μας θα νιώθαμε καλύτερα και θα προσπαθούσαμε περισσότερο.
      Αυτη τη στιγμή εύχομαι να υπάρξει συνέχεια. Αυτα τα παιδια του χρόνου θα είναι στο γυμνάσιο, μακάρι να βρουν κι εκεί τέτοιες ευκαιρίες.
      Ενα μεγαλο ευχαριστώ από όλους μας!!

      Διαγραφή
  9. Μπράβο μπράβο, χίλια μπράβο σας αξίζουν. Παιδιά, δασκάλους, γονείς.
    Απίστευτα μου φαίνονται όλα αυτά.
    Έζησα μαζί σας τη χαρά της δημιουργίας και και της πρώτης σας νίκης.
    Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της Ελλάδας που βάλετε από παντού.
    Μπορείς να δώσεις τα φιλιά μου σε όλους σας 😘😘😘😘😘😘😘😘;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα πάντα μέσα από τις δυσκολίες έβγαζε τον καλό της εαυτό, οπότε ίσως και τωρα να γίνουμε πιο συνειδητοποιημμένοι και εργατικοι. Τα παιδια μας έχουν τις δυνατότητες, αυτο αποδεικνύεται πολλά χρονια τωρα, και διαπρέπουν όπου βρεθούν.
      Ανταποδίδουμε τα φιλιά και την αγάπη μας! Ευχαριστούμε!!

      Διαγραφή
  10. Πόσα μπράβο αξίζουν σε αυτά τα παιδιά και στους δασκάλους τους!!!! Και μέχρι εκεί που έφτασαν ήταν μεγάλο κατόρθωμα με τέτοιο συναγωνισμό και είναι πολύ συγκινητικό!!
    Σοκολατάκια και κοσμήματα τέλεια, μέσα στο πνεύμα και πρωτότυπα!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο τους είπαμε κι εμείς Ελεάνα μου, και μετα την πρωτη απογοήτευση το ένιωσαν κι αυτα. Στο τέλος μένει μια πολύ γλυκιά αίσθηση και πολλή περηφάνια, καθωε και το ενδιαφέρον να εξερευνήσουν περισσότερο αυτο το νέο κόσμο που μπήκαν.
      Ευχαριστούμε, φιλάκια!!

      Διαγραφή
  11. Χίλια μπράβο στα παιδιά και σε εσάς που τα στηρίζετε. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να είσαστε καλά να έχετε ενα όμορφο καλοκαίρι και καλή πρόοδο στα παιδιά!

    ตารางบอล

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top