Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης


   Την Δημητσάνα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής μας, σίγουρα τη γνωρίζετε, ακόμα και οι πιο μακρινοί. Μπορείτε να διαβάσετε γι' αυτήν στην ανάρτηση της Ελένης.



    Εμείς σ΄αυτή τη βόλτα μας δε θα σταθούμε στα γραφικά της σοκάκια, την προσπερνάμε γιατί ο προορισμός είναι ενα μέρος μαγικό, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.
   Το μουσείο αναβιώνει εργαστήρια της προβιομηχανικης εποχής, που λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού.


   Φτάνουμε στο μικρό εκκλησάκι του Άι Γιάννη, δίπλα αναβλύζουν τα νερά από το κεφαλάρι.



  Το νερό κυλάει και μέσα από κανάλια διοχετεύεται στα διάφορα κτίσματα. Ο ήχος του μας συνοδεύει σε όλη την περιήγησή μας!
   Όλες οι εγκαταστάσεις μπαίνουν σε λειτουργία κι οι επισκέπτες βλέπουν πως δούλευαν και τι παρήγαγαν. Επίσης σε κάθε χώρο γίνονται σύντομες προβολές βίντεο με κατατοπιστικα στοιχεία.





   Κατεβαίνουμε και  πρώτα συναντάμε τη νεροτριβή, που έπλεναν κουβέρτες και χαλιά, το νερόμυλο και δίπλα το σπίτι του μυλωνά.





       Στην αυλή το καζάνι για το τσίπουρο.


  Πιο κάτω ο σταύλος με το παχνί των ζώων.


   Δίπλα το βυρσοδεψείο.




   Και στο χαμηλότερο επίπεδο, ο μπαρουτόμυλος.




    Η ομορφιά παντού γύρω!

  Στο χώρο υπάρχουν και ερείπια παλιού βυρσοδεψείου.




  Το μουσείο προσφέρει γνώσεις και μας ταξιδεύει σε χρόνια περασμένα με τρόπο μοναδικό, βιωματικό και καθόλου βαρετό. Όλα λειτουργούν μπροστά στα μάτια μας κι εμείς ρίχνουμε το καλαμπόκι στο μύλο και βλέπουμε το αλεύρι να βγαίνει!
   Εκτός από αυτό το ρόλο είναι και μια σπάνια εστία πολιτισμού, χαρη στους εξαιρετικούς κι ακούραστους ανθρώπους του.
    Στην αίθουσα εκδηλώσεων γίνονται πολλά. Προβολές ταινιών , παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, γευσιγνωσίες, αλλά και μαθήματα χορού, χορωδίας και ρομποτικής!


  Αυτές το μήνα γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας που φέτος αφιερώνονται στην ξυλογλυπτική, μια τέχνη που άνθισε  εδώ, στα χωριά του Μαινάλου.
  Εως τις 5/5/2019 θα λειτουργεί  έκθεση ξυλογλυπτικής με έργα του Ιωάννη Μπακοπουλου, από το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα.








  Αλλά και από τη Βυτίνα:

Το Σάββατο 6/4, ημέρα των εγκαινίων, είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε κι εμείς. Πραγματοποιήσαμε ένα εργαστήριο πυρογραφία, όπου οι επισκέπτες -κυρίως μαθητές σχολείων από διάφορα μέρη της χώρας- μετά την ξενάγησή τους έφτιαχναν ένα μικρό ενθύμιο για να πάρουν μαζί τους!










    Ιδανικός προορισμός για μια ανοιξιάτικη εκδρομή, δε νομίζετε;


CONVERSATION

10 σχόλια:

  1. Μα πόσο όμορφες φωτογραφίες, Νίκη μου. Έχω επισκεφθεί τη Δημητσάνα και το μουσείο και μου ξαναφέρνεις στο νου αγαπημένες αναμνήσεις. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Νίκη!! Πολύ όμορφο το μουσείο, το έχουμε επισκεφτεί κι εμείς πολύ παλιότερα και μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Βέβαια, όλη η περιοχή είναι πανέμορφη κι αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείς ξανά και ξανά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ θα ε ήθελα να επισκεφτώ το μουσείο. Η ξενάγηση σου με ταξίδεψε σε άλλη εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκη,
    υπέροχο όλο αυτό! ένα ταξίδι για μας σε ένα μέρος υπέροχο αλλά και σημαντικό. Σε ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως εγραψα και στης Ελενης Νικη μου αυτές οι ξεναγήσεις στα πανεμορφα χωρια μας που είναι γεματα πολιτισμό ειναι αποι τα ομορφότερα που μπορουμε και εμεις να μαθουμε οταν δεν ειναι δυνατον να επισκεφτούμε αυτους τους χωρους..εκει προαγεται η ιστορια και ο νπολιτισμός της πατριδας μας..και ε΄λιναι ευχης εργο που αυτα μεταφερονται με τις δρασεις στις καινουργιες γενιες.. να μαθαινουν την ιστορια του τοπου ..τα μουσεια αυτα ειναι η ζωντνή παραδοση μας..
    Σε ευχαριστουμε πολύ φιλη μου για την υπεροχη αυτη βολτα.. να περνας ομορφα οτι και να κανεις..την αγαπη μου φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχος χώρος γεμάτος ιστορία, γνώση, και πολιτισμό σε χρόνους περασμένους. Με ευχαρίστηση θα το επισκεπτόμουν ξανά
    Φιλιά πολλά καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο οδοιπορικό με πολύ ωραίες φωτογραφίες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, μπράβο Νίκη και καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιδανική ανάρτηση για να ζηλέψουμε!!! 😄 Χαλάλι σου... 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τί ωραίο ταξίδι Νίκη μου.
    Δρν έχουμε έρθει εκεί αλλά το θέλω πολύ.
    Μακάρι και σε άλλα μέρη της Ελλάδας να αξιοποιούνται ολα τα παλιά εργαλεία και να μαθαίνουμε την παράδοση μας.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top