Δίπλες με εσανς καλοκαιριού

  
   Τις δίπλες, το πιο αγαπημένο μας γιορτινό γλυκό τις είχα ανεβάσει και παλιότερα. Το περασμένο καλοκαίρι όμως σκέφτηκα κάποιους εναλλακτικούς τρόπους σερβιρίσματος με αφορμή ένα διαγωνισμό που είχε τότε ο γαστρονόμος. Πάμε λοιπόν να τις ξαναφτιάξουμε και να τις σερβίρουμε με πολλούς τρόπους. 
       


Υλικά:
10 μέτρια αυγά
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (όσο σηκώσουν)
60 γρ τσίπουρο
60 γρ λάδι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι, τριμμένο πολύ ψιλό
αλεύρι σκληρό, γύρω στο ένα κιλό

μπόλικο ελαιόλαδο  για το τηγάνισμα, περίπου μισό κιλό

μισό κιλό μέλι  (ιδανικά ένα αρωματικό ανθόμελο όπως της πορτοκαλιάς)
100 γρ νερό


τριμμένα καρύδια και κανέλα για το πασπάλισμα

    Το μυστικό: από τα αυγά αφαιρούμε τα 3-4 ασπράδια και τα αντικαθιστούμε με κρόκους, όσο πιο πολλούς κρόκους έχει τόσο πιο καλές γίνονται.
    Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το λάδι,  το τσίπουρο και το ξύσμα. Σταματάμε το χτύπημα όταν έχει διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να έχουμε μια λεία και σφικτή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον δυο ώρες, καλύτερα μέσα στο ψυγείο. Μπορεί να μείνει και μια νύχτα.


    Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και  κόβουμε από τη ζύμη κομματάκια τα οποία αλευρώνουμε και ανοίγουμε φύλλα. Παραδοσιακά ανοίγονταν τα φύλλα με τον πλάστη. Εγώ είναι το μόνο φύλλο που το ανοίγω με τον κύλινδρο των ζυμαρικών, γιατί βγαίνει λεπτό και ισόπαχο και στο ιδανικό πλάτος. Το πλάθουμε σταδιακά





ώσπου να φτάσει σε πάχος 2-3 χιλιοστών. 
Κόβουμε τις λωρίδες της ζύμης σε στενόμακρα κομμάτια μεγέθους παλάμης και περιμένουμε λίγα λεπτά "να πάρουν" λίγο, δηλαδή να αρχίσουν να στεγνώνουν ελαφρά κι όταν τα αγγίζουμε να μην κολλάνε.
    Ρίχνουμε ένα - ένα στο στο καυτό λάδι για να ψηθούν. Αμέσως σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια και με δυο πιρούνια το ανασηκώνουμε έξω από το λάδι και το αναποδογυρίζουμε δίνοντας κυλινδρικό σχήμα. Μόλις ροδίσει ελαφρά το βγάζουμε. Αν δε σχηματίζονται φουσκάλες το λάδι πρέπει να κάψει κι άλλο, αν γίνονται πολύ μεγάλες το φύλλο πρέπει να μείνει να στεγνώσει λίγο ακόμα. Έτσι συνεχίζουμε ως το τέλος.







    Όταν κρυώσουν μπορούν οι δίπλες να μείνουν έτσι και να τις μελώσουμε όποτε θέλουμε, ακόμα και μια -δυο μέρες μετά. Βάζουμε το μέλι και το νερό σε μια κατσαρολίτσα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να ζεσταθούν, δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση να βράσει το μέλι. Αν βρασει και κάνει αφρό τον καθαρίζουμε με ένα κουτάλι. Παίρνουμε τις δίπλες μία- μία και τις ρίχνουμε στο σιρόπι -που το κρατάμε πάντα πάνω στη φωτιά- τις περιστρέφουμε για λίγα δευτερόλεπτα, ώσπου να μελωθούν καλά αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν και τραγανές. 




    Τις ακουμπάμε λίγο σε ένα βαθύ πιάτο να στραγγίσει το περιττό σιρόπι και τις αραδιάζουμε σε πιατέλες πασπαλίζοντας από πάνω ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα και κανέλα.



   Πέρα από το γνωστό κι αγαπημένο αυτό σερβίρισμα μπορούμε να κάνουμε κι άλλα, όπως να τις βυθίσουμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

    Επίσης μπορούμε να σχηματίσουμε με τη ζύμη "βαρκούλες" , να τις ψήσουμε και να τις μελώσουμε κανονικά κι ύστερα να τις προσφέρουμε βγάζοντας μέσα μια μπάλα παγωτό παρφέ βανίλια, περιχυμένο με σιρόπι μελιού και καρύδια (αν βάλουμε το μέλι σκέτο θα παγώσει στο παγωτό και θα στερεοποιηθεί, οπότε το αραιώνουμε λίγο).




    Άλλη πρόταση: σπάμε κομματάκια δίπλας σε ένα ποτήρι και δημιουργούμε στρώσεις με κρέμα ζαχαροπλαστικής κακάο, που κι αυτήν την  αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού. Ο συνδυασμός αυτός θυμίζει προφιτερόλ, αλλά πιο αρωματικό και γευστικό.



CONVERSATION

20 σχόλια:

  1. E, εννοείται πως θα προτιμήσω την τελευταία εκδοχή!!!
    ;-) χαχα!
    Να τον χαίρεσαι, κορίτσι μου τον καλό σου!!!
    Μόνο γέλια και χαρές στη ζωή σας!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλάάάάά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με χαρά μου θα τις δοκίμαζα όλες καλή μου φίλη.
    Ξέρω πως θα είναι υπέροχες.
    Χρόνια πολλά για τον καλό σου. Να τον χαίρεσαι
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκη μου μου τρέχουν τα σάλια. Όλες οι προτάσεις σου είναι υπέροχες, λόγω καλοκαιριού προτιμώ αυτή με το παγωτό.
    Χρόνια πολλά στον καλό σου, να τον χαίρεσαι.
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά κάνουν τα προκομμένα κορίτσια και μας τρελαίνουν! Να τον χαίρεσαι τον καλό σου Νικούλα και να τον γλυκαίνεις έτσι πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είμαι φαν της δίπλας, αλλά η τελευταία εικόνα με το ποτήρι μου κέντρισε το ενδιαφέρον! Είναι ωραία πρόταση!
    Και εύκολη φαίνεται, γιατί στα γλυκά δεν τα πολυκαταφέρνω...
    Καλό μήνα, Νίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το πιστεύω αυτό που βλέπω βραδυάτικα...... τι ονειρεμένο γλυκό είναι αυτό????? Να τον χαίρεσαι τον αντρούλι σου Νικούλα μου και εσύ να είσαι πάντα καλά για να του φτιάχνεις τόσο όμορφα γλυκάκια!!!!! Πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο γλυκό οι δίπλες Νίκη μου ,σίγουρα θα δοκιμάσω την συνταγή σου.Να χαίρεσαι τον καλό σου πολύχρονος και ευτυχισμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενα γλυκό παραδοσιακό αλλά τέλειο , παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έμαθα να φτιάχνω !!! Να τον χαίρεσαι Νικάκι μου , πάντα γεροί να είστε !!! Και όλες οι εκδοχές εννοείται μου αρέσουν !!!!
    Πολλά μελωμένα φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τις έκανες υπέροχες και μου άρεσαν πολύ κι οι λεπτομέρειες, ώστε να έχουν ένα τέλειο αποτέλεσμα!
    Θα κρατήσω τη συνταγή να τις φτιάξω έτσι και με καβουρντισμένο σουσαμάκι από πάνω!

    Νίκη, χρόνια πολλά στον σύντροφό σου, και του χρόνου με υγεία!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αγαπημενο γλυκο που αν ξεκινησω να τρωω ξεχναω να σταματησω! ευχαριστω για τη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολύ ώραίες!Δυστυχώς την pasta machine την έχω αγγαρέψει για τον πηλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως κατάλαβες Νίκη μας έκανες μεγάλη ζημιά σήμερα!!!! Πολύ ωραίες και οι συμβουλές που μας δίνεις! Να' σαι καλά! Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Νίκη μου!! Να τον χαίρεσαι!! Πολύχρονος!! Τι παρουσίαση σούπερ είναι αυτή;;
    Φαίνεται και πεντανόστιμο!! Εντάξει , έχεις και κύλινδρο ζυμαρικών;;; :)))
    Φαντάζομαι δεν έμεινε ψίχουλο!! Ευχαριστούμε για την συνταγή!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λατρεύω δίπλες λεμε..οπως και να είναι είτε με παλια είτε με καινουργια εκδοχή..σουρλπ...!!! να είχαμε τωρα μερικες..έ Νικη μου; πολύ μυρωδατες μου φαινονται οι δικες σου εγω κανω τις κλασικες.. αλλα δεν πρλαβένουν να κρυώσουν ..χι.χιχ.
    Γιόρταζε ο δικό σου; απο οτι διάβασα στα σχόλια να σου δωσω και εγω τις ευχες μου οπως παντα καθυστερημενς; να τον χαιρεσαι... γερος δυανος χρονια του πολλά... να περνας καλά Φιλη μου με ότι κανεις .. φιλακιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα γιατι μου το κάνεις αυτό, Νίκη μου?? ΚΑι είμαι και πολύυυυ γλυκατζού!!! Και αγαπώ τις δίπλες τόοσο πολύ!!
    Εστω και καθυστερημένα, να ευχηθώ χρόνια πολλά για τον άντρα σου!! Να'στε όλοι καλά και του χρόνου με υγεία και ...γλύκα!!! Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να τον χαίρεσαι Νίκη μου!!!
    Εσύ το έχεις εξελίξει το θέμα 'δίπλες'!!! χαχαχα είπες γιατί να είναι μόνο αμαρτία.. ας το κάνω κολασμένη αμαρτία και θερμιδική βόμβα!!! χαχαχαχα Το μεγάλο μωρό ζητά καιρό τώρα δίπλες αλλά αντιστέκομαι γιατί ξέρω πως θα τις τσακίσουμε στο αψε σβήσε! Είναι και καλοκαίρι... :p Πρέπει όμως να πάρω το μηχάνημα για τα ζυμαρικά, τι κάνει λεπτές και ωραίες!! Μου άνοιξες την όρεξη τώρα για κάτι σιροπιαστό... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πω πω!
    Ίσα που παίρνω το αεροπλάνο κι έρχομαι να φάω διπλες, γιατί για να τις φτιάξω δε το βλέπω.
    Τέλεια συνταγή.
    Το μηχάνημα αυτό το χρησιμοποιώ κι εγώ για χυλοπίτες.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top