Στου Βουραϊκού τα μέρη

   Η εκδρομή μας για φέτος αποφασίστηκε να γίνει λίγες μέρες μετά το τέλος του σχολείου. Σοφή απόφαση κι όσοι ασχολείστε με συλλόγους γονέων να την έχετε υπόψιν σας. Όσο διαρκούν τα μαθήματα τρέχουν παράλληλα εξετάσεις ξένων γλωσσών, πληροφορικής, αγώνες και τόσες άλλες δραστηριότητες... Φέτος η συμμετοχή ήταν πιο μεγάλη από ποτέ κι όλοι πιο ήρεμοι το καταχαρήκαμε!

   Προορισμός μας του Βουραϊκού τα μέρη, όπως λέει κι ο τίτλος. Άφιξη νωρίς στα Καλάβρυτα, τόπο πληγωμένο βαριά από τον πόλεμο και το φασισμό. Πρώτη στάση στον τόπο της εκτέλεσης. Από τα μεγάφωνα ακούμε το χρονικό της εκτέλεσης όλων των ανδρών και των εφήβων αγοριών το χειμωνιάτικο πρωινό της 13ης Δεκεμβρίου 1943 κι ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη τους. Εχει τύχει να βρεθούμε εδώ την παραμονή της επετείου, που όλο το χωριό ντυνεται στα μαύρα και η πένθιμη ατμόσφαιρα είναι συγκλονιστική.





   Μπροστά μας η όμορφη κωμόπολη. Εκείνη τη μέρα λεηλατημένη είχε παραδοθεί στις φλόγες.


   Επόμενη στάση στο παλιό Δημοτικό σχολείο, εκεί που συγκεντρώθηκε ο πληθυσμός κι έγινε ο διαχωρισμός των ανδρών από τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Από τότε η κεντρική του είσοδος έμεινε για πάντα κλειστή.  Τωρα έχει διαμορφωθεί στο μουσείο καλαβρυτινού ολοκαυτώματος που παρουσιάζει τα Καλάβρυτα πριν και μετά την καταστροφή, με πολλές μαρτυρίες. Στο εσωτερικό δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση, οπότε μπείτε στο σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες.


   Στην αυλή το συγκλονιστικό γλυπτό αναπαριστά τη μεταφορά των νεκρών για την ταφή από τις γυναίκες που δεν τους είχε απομείνει άλλο τίποτα από μια κουβέρτα που είχαν μαζί τος εκείνο το πρωί.


    Έπειτα βγαίνουμε για μια βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο. Στην πλατεία η εκκλησία με το ρολόι σταματημένο να δείχνει πάντα την ώρα της καταστροφής.


    Συνεχίζοντας σταματάμε στο μαγαζί της Αριάδνης για να θαυμάσουμε  τι καινούριο έχει φτιάξει κι αυτή κι η Αθηνά της!


    Ο χρόνος κυλά γρήγορα και πρέπει να είμαστε ακριβείς στο επόμενο ραντεβού μας. Στον κουκλίστικο σταθμό του περιμένουμε το μικρό τρένο, τον Οδοντωτό, για να μας πάει μια ονειρεμένη βόλτα.





   Η στενή αυτή γραμμή φτιάχτηκε το 1896 με μεγάλες δυσκολίες, χωρίς τεχνικά μέσα και ήταν έργο ζωής για την περιοχή. Τώρα είναι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές με τρένο καθώς διασχίζει ένα φαράγγι μαγευτικό και καταπράσινο παράλληλα με τα νερά του Βουραϊκού ποταμού. Στην πορεία μας συναντάμε μικρούς σταθμούς χαμένους στα φυλλώματα των δέντρων, μικρά τούνελ σκαμμένα στο βράχο και γέφυρες.Κι από τις δυο πλευρές τα  βράχια φτάνουν σε μεγάλο ύψος. Η ταχύτητα, ειδικά στα σημεία που υπάρχει οδόντωση είναι μικρή και μπορούμε να χαρούμε την ομορφιά. Πάντως κάποια στιγμή θα την κάνουμε τη διαδρομή και με τα πόδια, το υποσχεθήκαμε!














Μια ρηχή σπηλιά με σταλακτιτες που τη λένε ΄΄αίθουσα του δικαστηρίου΄΄

Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής η φύση επουλώνει τις πληγές από τις φωτιές του 2007..


   Μετά από περίπου μια ώρα φτάσαμε στο Διακοφτό. Ο σταθμός του σύγχρονος αλλά δίπλα στέκει κι ο παλιός με μια από τις ατμομηχανές των πρώτων χρόνων για συντροφιά.





    Τελευταία στάση στην Ακράτα και στην απέραντη παραλία της. Το τελετουργικό γνωστό και τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο: οι μικροί τρέχουν για τις πρώτες τους βουτιές κι οι μεγάλοι στρώνονται για μεζέδες και ουζοκατάνυξη!




   Θα έλεγα ότι έτσι ξεκίνησε όμορφα το καλοκαίρι μας αν δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις του καιρού που πάλι χάλασε. Σε κάθε περίπτωση καλή ξεκούραση σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

CONVERSATION

25 σχόλια:

  1. Τι ωραία βόλτα που κάνατε!! Φαντάζομαι αυτή η διαδρομή μέσα στην φύση θα ταν γαλήνια κι αναζωογονητική!!
    Θα θελα πολύ να πάω στα Καλάβρυτα, να επισκεφτώ εκεί τα μέρη που τιμούν τους πεσοντες.. Εχω διαβάσει και σε άλλες αναρτήσεις το δέος που αισθάνονται οι επισκέπτες..
    Ούτε Ακράτα έχω πάει!! Με το καλό να κάνετε κι άλλες εξορμήσεις Νίκη μου!!
    Φιλιά πολλά και καλό σ/κ να χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου Νίκη καλή σου μέρα.
    Χρόνια πίσω με γύρισες με την σημερινή σου ανάρτηση.
    Χρόνια πριν είχα απολαύσει αυτή τη διαδρομή με τον οδοντωτό.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη εκδρομή...... σε μέρη γνωστά και αγαπημένα(τον Σεπτέμβριο είχα πάει νομίζω) !!!! Πόσο χάρηκα που συνάντησες την Αριάδνη.... το υπέροχο αυτό πλάσμα!!!!! Να περνάτε πάντα καλά!!!! Πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έτυχε ποτέ να βρεθώ στην περιοχή αλλά ευελπιστώ στο μέλλον να τιμήσω τους ήρωες αυτούς. Το τοπίο μαγευτικό... Εύχομαι καλό καλοκαίρι να έχετε και να ταξιδεύετε πάντα συλλεγοντας όμορφες στιγμές!!!Πολλά φιλιά στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μαγικός κόσμος που είναι η Ελλάδα μας! Καλό καλοκαίρι (στα βόρεια βρέχει καταρρακτωδώς!!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα ευχαριστώ δεν αρκεί γι' αυτή την υπέροχη βολτούλα!!!
    Είναι μαγικό να "βρίσκεσαι" σε μέρη που δεν έχεις πάει ποτέ!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
    (Θέλω κι εγώ βολτούλα με τρένοοοοοοοο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία η εκδρομή σας, Νίκη μου, αξίζει το προσκύνημα σ'αυτόν τον ιστορικό και βασανισμένο τόπο, για να μαθαίνουν και οι νέοι. Με τον οδοντωτό δεν έχει τύχει να ταξιδέψω αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρω να πάω.
    Πολλά φιλάκια και καλό καλοκαίρι σε μικρούς και μεγάλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάλι μας ταξίδεψες Νίκη σε όμορφα κι άγνωστα μέρη για μένα!! Χαίρομαι που τα περάσατε τόσο όμορφα. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με ταξίδεψες σε πανέμορφα μέρη!!Να περνάτε έτσι πάντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο! Το φαράγγι έχω περπατήσει με φίλους πριν πολλά χρόνια και πάντα ήθελα να επιστρέψω!
    Καλό υπόλοιπο Καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πανέμορφο οδοιπορικό!!! Καλά το λέω πως ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Η Ακράτα, τόπος παιδικών διακοπών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήταν πολύ καλή η επιλογή σας Νίκη μου.
    Θυμάμαι με πολύ συγκίνηση τις αφηγήσεις των διασοθέντων.
    Είχα ρωτήσει στην έξοδο αν έρχονται Γερμανοί να τα δούνε και μου είπαν ότι όσοι έρχονται ζητούν συγνώμη φεύγοντας.
    Γνώρισα κι εγώ την Αριάδνη και την Αθηνά, αξιόλογα άτομα.
    Μοναδικές οι φωτογραφίες από τον οδοντωτό.
    Καλό Καλοκαίρι.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι τυχερή που είσαι! Η διαδρομή του Οδοντωτού είναι πραγματικά μαγευτική και ελπίζω κάποια στιγμή να την κάνω! Καλά να περάσετε όλο το καλοκαίρι! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με την αγαπη που έχω στα ταξιδια Νικη μου ...ηρθα εστω και καθυστερημενη να απολασυσω μια διαδρομή μεσα απο εσενα και τις καταπληκτικες φωτογραφιες σου που πραγματι ειναι υπεροχη πνιγμενη στο πρασινο.. και την ιστορία της πατρίδας μας... σε καθε λιθαρακι της...ταξιδια που δεν υπαρχει περιπτωση να τα κανω αλλα με ευχαριστεί να να βλεπω μεσα απο τις δικες σας αφηγησεις... να είσαι καλα φίλη μου... και να περνας όμορφα παντα ...Νίκη μου φιλακιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αχ βρε Νικακι μου ναξερες τι αναμνησεις μου χαρισες καρδια μου ναπερνατε καλα καλό μηνα ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι όμορφα μέρη, Νίκη μου!!! Να'σαι καλά και να περνάς πολύ πολύ όμορφα!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μέ ταξίδεψαν ευχάριστα οι πανεμορφες φωτογραφίες σου Νίκη μου,σέ μέρη λατρεμένα!
    Η καταγωγή τού παππού μου ήταν από Καλάβρυτα καί συγκεκριμένα από τήν Κερπινή!
    Καί παλιά είχαμε κάνει διακοπές στήν Ακράτα!Νάσαι καλά!Καλό Καλοκαίρι!!Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι όμορφα που με ταξίδεψες, πόσα μέρη είδα και πόσα έμαθα..να έχεις καλό μήνα και καλό καλοκαίρι γλυκιά μου! Οι φωτογραφίες σου φανταστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top