Αναζητώντας το καλοκαίρι στην Πύλο

      Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το φετινό, έφτασε κι ο Ιούνιος , όπου να' ναι τα σχολεία κλείνουν και το καλοκαίρι άφαντο! Βροχή, κρύο κι ο ουρανός μολύβι. Με τόσα που γίνονται γύρω μας πάει ο νους σου στο κακό, δε θες να το ξεπουλήσαμε κι αυτό στους φίλους μας εκεί στα βόρεια;
      Επειδή με τέτοια πράματα δεν είναι να παίζουμε οργανώθηκε αποστολή. Γονείς, παιδιά και δάσκαλοι ξεκινήσαμε πρωί-πρωί την Κυριακή να ψάξουμε το καλοκαίρι. Προορισμός η Πύλος και δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή.

       Όσοι ψάχνετε μέρος για τις καλοκαιρινές σας διακοπές βάλτε την στα υπόψιν. Όλη η Μεσσηνία έχει μέρη απίστευτης φυσικής ομορφιάς (όπως η Νέδα που σας είχα πει εδώ, το Πολυλίμνιο, ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας)  έχει απέραντες αμμουδερές παραλίες και μοναδικά μνημεία, από το ανάκτορο του Νέστορα ως τα μεσαιωνικά κάστρα, που είναι πολύ καλά διατηρημένα. Στα συν κι ο καινούριος δρόμος Τρίπολης- Καλαμάτας.


       Έτσι βρεθήκαμε στην κωμόπολη, που θυμίζει τόσο έντονα νησιώτικο οικισμό, να πίνουμε το καφεδάκι μας κάτω από τα πλατάνια της κεντρικής πλατείας, της πλατείας Τριών Ναυάρχων, με το μνημείο αφιερωμένο στους ναυάρχους  Κόδρικτον, Δεριγνύ και Χέυδεν που ηγήθηκαν του συμμαχικού στόλου στη ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827. Μπροστά μας το απέραντο φυσικό λιμάνι κι ο κόλπος του Ναβαρίνου. όπου έγινε η καθοριστική για την ίδρυση του ελληνικού κράτους ναυμαχία.





  Στο δρόμο του λιμανιού συναντάμε ένα νεοκλασικό σπίτι να ατενίζει τη θάλασσα. Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας. Ο σπουδαίος αυτός αθλητής κέρδισε δυο ασημένια μετάλλια στην ολυμπιάδα του 1908 και δυο χρυσά στην ολυμπιάδα του 1912. Αγωνιζόταν στο άλμα εις ύψος άνευ φόρας και, όπως αναφέρεται, δεν έμπαινε ποτέ στο σπίτι του από την πόρτα, παρα πηδώντας πάνω από το μαντρότοιχο της αυλής. Στα 25 του χρόνια ενώ πολεμούσε στο μέτωπο του Α' Βαλκανικού πολέμου, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και έφυγε πρόωρα. Το σπίτι του έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και έχει μετατραπεί σε μουσείο- πινακοθήκη του δήμου.


   Ανηφορίζοντας τον πευκόφυτο λόφο στη νότια πλευρά του λιμανιού φτάνουμε στο Νιόκαστρο. Είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα που μπορείτε να δείτε στη χώρα μας και χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1573 για τον έλεγχο του λιμανιού.Ονομάστηκε έτσι σε αντιδιαστολή με το Παλιόκαστρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά.


     Μπαίνοντας στον περίβολο συναντάμε ένα μεγάλο κτίριο, το στρατώνα του Γάλλου στρατηγού Μαιζόν, που ήρθε με το εκστρατευτικό του σώμα για να επιβλέψει την αποχώρηση της τουρκοαιγυπτιακής στρατιάς του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο.




        
       Προχωρώντας φτάνουμε μπροστά στην εκκλησία της μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που αρχικά ήταν τζαμί και μετά έγινε χριστιανικός ναός, πρώτα από τους Βενετούς κι ύστερα από τους Έλληνες. Δυστυχώς λόγω των έργων αναστήλωσης δεν είναι επισκέψιμη.


    Ακριβώς απέναντι, στο κτήριο του Πασά μας περιμένει μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με ευρήματα από ναυάγια γύρω από τις ακτές της Πελοποννήσου.


     Εδώ έχει την έδρα της η εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων και μπαίνοντας παρακολουθούμε ένα βίντεο που μας εξηγεί πώς δουλεύουν οι δύτες και πόσα θαυμαστά κρύβει ο βυθός. Στη διπλανή αίθουσα, που είναι διαμορφωμένη σαν αμπάρι πλοίου βλέπουμε διάφορα ευρήματα από αγάλματα κι αγγεία μέχρι ...αρχαία φουντούκια και την πιστόλα του λόρδου Έλγιν,από το ναυάγιο του πλοίου του "Μέντωρ" που μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα και ναυάγησε έξω από τα Κύθηρα. Δυστυχώς ο Ποσειδώνας δεν κατάφερε να εμποδίσει τον άρπαγα λόρδο, που ανέσυρε μετά από δυόμισι χρόνια τα μάρμαρα και συνέχισε το ταξίδι του...
     Στους τοίχους βλέπουμε κομμάτια με σοβά που έχουν χαραγμένα ονόματα και μαθαίνουμε ότι είναι από τα χρόνια της κατοχής, όταν το κτίριο ήταν φυλακή.


    Έπειτα μπαίνουμε στην εξαγωνική ακρόπολη του κάστρου από την πολύ εντυπωσιακή πύλη.

  
    Περπατάμε στις επάλξεις και τα μάτια φτάνουν ως τα νησάκια Τσιχλή-Μπαμπά και Σφακτηρία που προστατεύουν το λιμάνι και πάνω τους βρίσκονται τα μνημεία για τους νεκρούς του συμμαχικού στόλου.






    Σε ένα από τα δωμάτια στο εσωτερικό μπαίνουμε για να παρακολουθήσουμε την αναπαράσταση της ναυμαχίας και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε μέσα σ' ένα πλοίο καθώς οι οθόνες περιμετρικά μας δίνουν εικόνα από την πλώρη και τα πλαϊνά. Όταν αρχίζουν οι κανονιοβολισμοί ο ενθουσιασμός της πιτσιρικαρίας είναι μεγάλος!




     Φεύγουμε από την Πύλο μεσημέρι, ο ήλιος λάμπει κι η θερμοκρασία έχει ανέβει. Βρε, λες; Μα ναι... το καλοκαίρι! Τηλέφωνο πίσω στην πατρίδα: βροχή και κρύο. Ε, όχι,αυτό παραπάει! Ρουσφέτι και στο καλοκαίρι κύριε Πρωθυπουργέ;
     Η αδικία δεν καταπίνεται εύκολα, γι' αυτό προχωράμε να βρούμε ένα άγνωστο διαμαντάκι - είχαμε πάρει τις πληροφορίες μας από ντόπιους φίλους, Περνάμε την Μεθώνη, βλέπουμε από μακριά το Μπούρτζι της και φτάνουμε στην παραλία Λάμπες. Εκεί πια είδαμε το φως το αληθινό. Ψιλή αμμουδιά, τέλεια νερά και ταβερνάκι σε απόσταση αναπνοής με ντόπιο ούζο και μεζέδες. Τα παιδιά βούτηξαν, κολύμπησαν κι έπαιξαν με την ψυχή τους, ανάμεσα σε άλλους τολμηρούς. Στους μεγάλους πάλι το θαλασσινό αεράκι απλώς μας άνοιξε την όρεξη παραπάνω.




    Απογευματάκι αρχίζει η επιστροφή, με μια στάση ακόμα στο λιμάνι της Καλαμάτας για παγωτό και παστέλι, έτσι για να βγει πιο εύκολα η ανηφόρα.








                                                                      Καλό καλοκαίρι !!!

    

CONVERSATION

44 σχόλια:

  1. τι ομορφη εκδρομη! ταξιδεψα μαζι σου!
    καλο καλοκαιρι αγαπη!

    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωω! Τι απίθανη εκδρομή!!
    Λοιπόν, αυτά τα μέρη δεν τα έχω επισκεφτεί ποτέ...Ωραίες ιδέες μας έδωσες!
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!!!
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου αξίζουν πραγματικά να τα περπατήσετε αυτά τα μέρη, εννοείται αφού περάσετε πρώτα από εδώ!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Νικούλι,πρέπει να σ ανακηρύξουν Ταξιδιωτικό ρεπόρτερ.Τα ρεπορτάζ σου είναι πάντα άψογα και προσεγμένα ,πλήρη πληροφοριών!!!
    Είχα κατηφορίσει μία και μοναδική φορά,προς εκείνα τα μέρη και μου έμειναν τόσο αξέχαστα που όλο έχω κατά νου,μία επάνοδο. Θυμάμαι έντονα την Πύλο,γιατί μου άρεσε η αίσθησή της σαν Νησιωτικός προορισμός.Ομως σ αυτά που μας περιέγραψες, τα τόσο θαυμαστά, δε πήγαμε
    Τώρα μου δίνεις ένα ακόμα έναυσμα να το θέλω περισσότερο
    Φιλάκια πολλά και πάντα να περνάτε ΤΕΛΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταξύ μας αυτή τη δουλειά πάντα τη ζήλευα, να σε πληρώνουν για να ταξιδεύεις! Τώρα που το σκέφτομαι αυτό θα γίνω όταν μεγαλώσω! Χα,χα!
      Εχει αυτά κι άλλα πολλά ακόμα όμορφα ο τόπος αυτός, οπότε ευχομαι να έρθετε σύντομα ξανά στην αντίπερα όχθη!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  4. Νίκη μου Καλό μήνα και ελπίζω και εγώ να μην πουλήθηκε ο ήλιος μας !!! Η Πύλος μου είναι πολύ γνώριμη , ανέδειξες πολύ όμορφα τα τοπία , σαν Μεσσήνια πηγαίνω πολλές φορές και όπως καταλαβαίνεις μια νοσταλγία και μια αγάπη την έχω τώρα που τα ξαναβλέπω!!!
    Φιλάκια πολλά και καλές διαδρομές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον είναι που δεν έχουν βρει τρόπο να τον πουλήσουν ακόμα...
      Αφού έχεις καταγωγη από εκεί τα ξέρεις τα μέρη καλύτερα από εμάς και είναιφυσικό να τα νοσταλγείς!
      Φιλιά, καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  5. Νίκη μου, έχουμε επισκεφθεί την Πύλο όχι μια φορά μόνο και έχουμε μείνει σε κάποιες διακοπές μας εκεί. Μια μικρή αλλά όμορφη πόλη με τον δικό της χαρακτήρα και Ιστορία! Έχει τόσα πολλά να δει ο επισκέπτης εκεί, καθώς και στα περίχωρά της. Αξίζει τον κόπο μιας επίσκεψης έστω!
    Παρά τις βροχούλες, το καλοκαιράκι είναι εδώ και ελπίζω να είναι "κανονικό" καλοκαίρι και χωρίς πολύ ζέστη! Ίδωμεν!! (Αλλιώς με βλέπω να ξεκαλοκαιριάζω στην πάντα δροσερή Βυτίνα!! Χιχιχιχί!!!!)
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα είναι να ξεκαλοκαιριάσουμε μαζί να ευχηθώ να έχει ζέστη, πολλή ζέστη! Εμείς θα σας φιλοξενήσουμε με αντάλαγμα να μας μαγειρεύετε, τι λες;
      Θα κάνουμε και εκδρομούλες τριγύρω για κανένα μπανάκι!
      Φιλιά ,καλό απόγευμα!!

      Διαγραφή
  6. Υπεροχες φωτογραφιες Νικη μου!!!!!!
    Καλο μηνα και καλο καλοκαιρι!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που θα πάει θα έρθει και το καλοκαιράκι. Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα ότι και αν κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό λέω κι εγώ Κατερίνα μου, πού θα πάει;
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Σε αυτά τα μέρη έχω πάει πάρα πολλές φορές και είναι πραγματικά πανέμορφα και εσύ Νίκη μου μέσα από τις φωτογραφίες σου τα ανέδειξες με τον καλύτερο τρόπο!
    Καλό Καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς που είστε κάπως πιο κοντά σίγουρα τα γνωρίζετε καλύτερα αυτά τα μέρη!
      Καλό καλοκαίρι Ελένη μου!

      Διαγραφή
  9. Τι ωραία και εκπαιδευτική εκδρομή!!!!!!!!!! Τόσα ωραία μέρη να δείς και να θαυμάσεις!!!
    Δυστυχώς, δεν έχω πάει ποτέ προς τα εκεί και το έχω παράπονο!!!!! 'Ισως...κάποια μέρα τα καταφέρω!!! Προς το παρόν, ταξίδεψα μαζί σας και σ'ευχαριστώ γι αυτό!!!!
    Πολλά φιλιά, Νίκη μου και καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα εύχομαι Μαριάννα μου!
      Φιλιά πολλά, καλό μηνα και σ' εσένα!

      Διαγραφή
  10. Πανέμορφα μέρη.... όταν έχεις και υπέροχο ξεναγό σαν και εσένα τότε τα απολαμβάνεις καλύτερα!!!! Άντε ας πάμε όπου προλάβουμε γιατί σήμερα οι εφημερίδες γράφουν πως τα πουλούν όσο όσο.... και αν πουλήσουν την γη μας, τον ήλιο μόνο του τι να τον κάνουμε????? Πολλά φιλάκια καλημέρας Νικούλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι και για την παραλία του Σίμου στην Ελαφονησο άκουσα ότι "αξιοποιείται"...
      Οπότε, τραβήξτε φωτογραφίες να' χουμε να δείχνουμε στα παιδιά.
      Φιλιά πολλά Βικούλα!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Νικάκι μου, τι υπέροχο ποστ ειναι αυτό !!!! μπραβο, υπέροχη περιγραφή !! μια και εχω περάσει πολλές φορές απο αυτά τα μέρη πιστεύω ότι τα κάλυψες όλα !! και του χρόνου να είσαστε καλά! καλό καλοκαίρι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου σ' ευχαριστ'ω! Αυτά είναι όσα προλάβαμε να δούμε σε μια μονοήμερα εκδρομή. Η περιοχή κρύβει πολλά ακόμα!
      Φιλιά, καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  12. Ωραίες φωτογραφίες, ταξιδέψαμε και εμείς μαζί σου!Κι όσο για το παγωμένο καλοκαίρι....πού ξέρεις, μπορεί ο Μητσοτάκης να ευχήθηκε, Ελλάδα καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Πηνελόπη μου αυτή η εκδοχ΄ή δε μου είχε περάσει από το μυαλό, αλλά τωρα που το λες το βρίσκω πολύ πιθανό! Χα,χα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Έχω πολύ ωραίες εικόνες από τη μια και μοναδική φορά που επισκέφτηκα την Πύλο.
    Έχει η πατριδούλα μας ομορφιές πολλές, όλες "ήμερες", γαλάζιες και λευκές.... Μακάρι να μπορούσα να τις "γύριζα" όλες!!!
    Η ξενάγηση σου, άψογη!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς, Φιλία μου, καθε γωνιά της είναι ξεχωριστή!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Νικη μου μας ταξιδεψες πολυ ομορφα , τελειες οι φωτογραφιες σου αλλα και το ολο γραπτο και οι πληροφοριες , ετσι ομορφα να αρχιζει για ολους το καλοκαιρι, φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πολύ όμορφη εκδρομή ..και πολύ όμορφες φωτογραφίες ...μαζί με σένα ταξιδέψαμε και εμείς..
    κάλο μηνά και κάλο καλοκαίρι να εχιες ....φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ωραία εκδρομή , Νικη μου!!! Για ακόμη μια φορά , με σένα ξεναγό, ταξιδέψαμε στην όμορφη Μεσσηνία!! Εχω χρόνια να πάω και πολύ θα ήθελα !! Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου, καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου!! Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι (λέμε τώρα!!)!
    Φιλάκια δροσερά σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεπη μου σ' ευχαριστώ! Ευχομαι πρώτα να φτιάξει οκαιρός - σημερα μας χαμογέλασε λιγάκι- κι ύστερα να καταφέρουμε και κανένα ταξιδάκι...
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση !
    Θυμάμαι την επίσκεψή μου στην Πύλο με νοσταλγία !!
    Ωραία μέρη, ωραία παρέα, ωραία ηλικία !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου αυτό το τρίπτυχο είναι όλα τα λεφτα, τι άλλο να ζητήσει κανείς;
      Να περνάτε καλά!

      Διαγραφή
  18. Υπέροχο το οδοιπορικό σου στην όμορφη και ιστορική Πύλο, αγαπητή μου Νίκη.
    Δεν την έχω επισκεφτεί. Όμως σήμερα γνώρισα πολλά ιστορικά και αξιοθέατα σημεία της.
    Ευχαριστώ γι΄αυτόν τον απολοαυστικό περίπατο.
    Νάσαι καλά και καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένη μου σ' ευχαριστώ! Ευχομαι καλο καλοκαίρι και σ' εσένα και πολλά όμορφα ταξίδια, πραγματικά και διαδικτυακά!

      Διαγραφή
  19. Φανταστική εκδρομή και όμορφες φωτογραφίες μοιράστηκες μαζί μας!Αν ποτέ πάμε εκεί θα έχουμε μια ιδέα για το τι θα δούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, αν θα πατε εκεί σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  20. Εξαιρετική η εκδομή σας Νίκη μου στην Πύλο.. υπέροχη ξεναγηση. σε μερη που πολλοί απο μας δεν μπορούμε να παμε να τα επισκεπτώμαστε τουλαχιστον με τις δικες σου.. φωτογραφιες.. φαντάζομαι τα παιδια τι χαρά θα πήραν..σε ευχαριστούμε και εμεις μαζι τους για την περιπλάνηση στις ομοιρφιες της Πύλου Νίκη μου.... ααααααα σου στέλνω εστω και αργα τις ευχες μου για την γιορτή σου... πολύ νόστιμη φαίνεται η πίτα σου... και του χρόνου χρονια σου πολλα και πολλλα φιλακιαααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρούλα μου τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα κάστρα , τα κανόνια κι όλα αυτά τα τόσο εντυπωσιακά, νομίζω ότι στα μάτια τους φαντάζουν σαν τεράστια παιχνίδια!
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κάθε που έρχομαι ΑΠΟΛΑΜΒΆΝΩ είτε δημιουργίες φινετσάτες είτε λητές και περιεκτικές ξεναγήσεις σε πανέμορφα μέρη άγνωστα σε πολλούς Τελικά ναι μεν ανακαλύψατε το καλοκαίρι ,αλλά εκείνο προτιμά να εμφανίζεται επιλεκτικά!!!Αλλά που θα πάει θα απλωθεί παντού και θα μας αγκαλιάσει με το φως και τη ζέστη του!!! φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανακαλύψαμε Εφη μου αλλά δεν καταφεραμε να το φέρουμε μαζί μας... Καθε πρωί ξεκινά λαμπερό και κάθε απόγευμα βρέχει!
      Τι να κάνουμε; Υπομονή!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  23. Άλλη μια υπέροχη ξενάγηση (όπως πάντα) που κυριολεκτικά σου ξυπνάει επιθυμίες για μεγάλα και ονειρεμένα ταξίδια!!! Φαντάζομαι τη χαρά και το ενδιαφέρον των παιδιών για όλα αυτά που συνάντησαν, είδαν, ένιωσαν, μύρισαν... Μπράβο σας γονείς και δάσκαλοι για τις μοναδικές σας πρωτοβουλίες!!! Αξέχαστες εκδρομές γεμάτες ιστορία!!! Πάντα να περνάτε όμορφα Νικάκι!!!
    Υ.Γ πώς μας ξέφυγες εσύ θα ήσουν μια υπέροχη δασκάλα...!!!! Σε φιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου η συζήτηση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό ανοίγει παλιές πληγές. Πάλως όλο γύρω από αίθουσες τριγυρνάω... Χα,χα!
      Φιλιά πολλά κοριτσάκι μου, μακάρι κάποτε να βρεθείτε και στα μέρη μας!!

      Διαγραφή

Back
to top